Negoiţă: PDL iniţiază moţiunea de cenzură. Invităm pe toţi care se pretind de opoziţie să se alăture
Prim-vicepresedinte PDL Liviu Negoiţă a declarat, joi, pentru Mediafax, că PDL a decis iniţierea unei moţiuni de cenzură ca urmare asumării răspunderii Guvernului şi că îi invită pe cei din opoziţie, inclusiv pe liberali, să se alăture acestui demers.
"Îi invităm pe toţi cei care se pretind a fi în opoziţie să se alăture demersului nostru. Va fi o moţiune de cenzură detector de minciuni atât pentru Guvernul Ponta III, cât şi pentru liberali. Atât timp cât Victor Ponta vine în Parlament cu o astfel de procedură, urmarea sa naturala din partea opoziţiei este depunerea unei moţiuni de cenzură", a afirmat Negoiţă.
El a adăugat că nedepunerea unei moţiuni de cenzură ar însemna acceptarea automată a noului Guvern.
"Să îi vedem pe cei 30 de liberali care au votat pentru învestirea Guvernului Ponta III cu cine joacă de fapt, unde sunt ei - la putere sau la opoziţie", a mai spus Negoiţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.
"Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru unprogram, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament" , a declarat Ponta.
Guvernul a aprobat, miercuri seară, programul politic care actualizează programul de guvernare, au declarat atunci surse oficiale, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineaţă.
Conform articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
La alineatul 2 se stabileşte că Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
"Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern", mai prevede Constituţia.