Nenorocirile de Crăciun – cu ce s-au ocupat televiziunile în ziua de Crăciun
Apetența pentru senzațional este de acum o trăsătură binecunoscută a presei occidentale a zilelor noastre, pe care specialiștii au disecat-o pe toate părțile și au încercat să o explice pornind de la condiționările specifice, legate de interese comerciale și de public, ale spațiului mediatic modern. Și, așa cum s-a întâmplat și în multe alte domenii, mass-media autohtonă s-a contaminat rapid de această trăsătură negativă și a dus-o pe noi culmi.
Scandalul, macabrul, sau violența sunt parte zilnică din toate rubricile de știri ale ziarelor, radiourilor și televiziunilor de la noi. Desigur, funcție de profilul specific al respectivul mijloc de comunicare în masă, asemenea subiecte sunt mai sus sau mai jos pe agendă, respectiv beneficiază de o abordare mai pe larg, sau sunt doar menționate fugitiv. Dar ele sunt prezente în mod constant, fără abatere, chiar și în zile de sărbătoare, precum Crăciunul, Anul Nou sau Paștele.
Se creează astfel un paradox. Deși vorbesc pe larg de spiritul acestor sărbători și promovează intens ideea că ele ar trebui să aducă în sufletul fiecărui român o picătură de armonie și de bucurie, mass-media de la noi continuă să ne bombardeze vizual și auditiv în aceste perioade cu știri despre tot soiul de nenorociri.
De la accidente, la fapte de violență, sau omoruri, asemenea subiecte nu lipsesc nici chiar în ziua de Crăciun. Spre exemplu, aceia dintre noi care am avut îndrăzneala să pornim televizoarele și să privim la o emisiune de știri în dimineața de 25 decembrie am fost neplăcut impresionați de tragedia unei tinere de 29 de ani din București care a decis să-și pună capăt zilelor chiar în prima zi de Crăciun, în condițiile în care suferea de o boală gravă și era mereu deprimată. Mai târziu, în timpul prânzului, în timp ce ar fi trebuit să ne bucurăm împreună cu familia de Nașterea Domnului, cei care au avut imprudența să lase televizorul mergând pe unul dintre cele mai vizionate posturi de televiziune de la noi s-au trezit că deplâng tragedia locuitorilor de la Călărași unde a avut loc o explozie într-un bloc, soldată cu un mort și mai mulți răniți.
Groaznice și impresionante prin tragediile pe care le trăiesc cei implicați direct, asemenea subiecte ne-au întunecat într-un fel bucuria sărbătorilor și ne-au forțat să ne gândim la cei mai puțin fericiți decât noi. Ceea ce, bineînțeles, nu este neapărat rău. Până la urmă, parte din spiritul Crăciunului este legat tocmai de empatia creștinească față de aceia care nu au avut parte de norocul nostru.
Dar este în egală măsură adevărat că, măcar de câteva ori pe an, merităm să fim cu adevărat fericiți și să lăsăm la o parte grijile și supărările zilnice. Iar aici mass-media ne-ar putea da o mână de ajutor dacă, măcar de Crăciun, ar lăsa la o parte scandalurile și nenorocirile și ne-ar propune pentru o zi o agendă media cu adevărat sărbătorească.