Nereguli la Primăria comunei Nana, descoperite de Corpul de control al prim-ministrului
Corpul de control al prim-ministrului a făcut public rezultatul controlului efectuat la autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Nana, judeţul Călăraşi, în legătură cu modul de implementare a proiectelor finanţate din bugetul de stat, raportul scoţând la iveală fals în înscrisuri, obţinerea de foloase materiale necuvenite, decontarea în mod nejustificat a unor sume în plus faţă de valoarea unor lucrări făcute în realitate.
Corpul de control al primului-ministru a efectuat în perioada martie 2015 – octombrie 2016 un control la autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Nana, judeţul Călăraşi, în legătură cu modul de implementare a proiectelor „Realizare zonă verde în comuna Nana”, „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi” şi „Realizare stadion comunal Nana”, finanţate din bugetul de stat în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, precum şi din bugetul Fondului pentru mediu în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.
Potrivit raportului, referitor la proiectul „Realizare zonă verde în comuna Nana”, judeţul Călăraşi” s-a constatat obţinerea finanţării nerambursabile de la bugetul de stat prin utilizarea unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului, încălcarea dispoziţiilor legale în atribuirea şi derularea contractului de lucrări pentru realizarea proiectului „Realizare zonă verde în comuna Nana” .
”În documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile de la bugetul de stat pentru proiectul «Realizare zonă verde în comuna Nana», depusă la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, a fost identificat documentul denumit Hotărârea Consiliului Local al Comunei Nana nr. 1/31.01.2008 cu privire la care a rezultat că nu a fost emis de către autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Local al Comunei Nana, întrucât în anul 2008 nu a fost adoptată nicio hotărâre de către Consiliul Local al Comunei Nana al cărei conţinut să se refere la aprobarea proiectului”, arată inspectorii Corpului de control în raport.
Prin aprobarea cesionării contractului de lucrări nr. 964/19.07.2010 către societatea Temy Jean S.R.L., primăria comunei Nana a atribuit un contract de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor art. 20 din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care impuneau autorităţii contractante obligaţia de a atribui un contract de achiziţie publică prin aplicarea procedurilor conform reglementărilor din domeniul achiziţiilor publice, se mai arată în raport.
”Consecinţa acestei atribuiri, fără respectarea prevederilor legale din domeniul achiziţiilor publice, a constat în efectuarea de plăţi de la bugetul de stat în cuantum de 150.525,35 lei (TVA inclusă) către societatea Temy Jean S.R.L. şi obţinerea pentru această societate a unor foloase materiale în mod injust”, se explică în raport. Pentru realizarea proiectului „Realizare zonă verde în comuna Nana” au fost efectuate plăţi din fonduri publice în cuantum total de 470.403,87 lei, din care sumele utilizate de la bugetul de stat (fondul pentru mediu) au fost în valoare de 452.903,87 lei, iar suma utilizată de la bugetul local a fost în valoare de 17.500 lei.
Astfel, verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat existenţa unor neconcordanţe între Situaţiile de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Realizare zonă verde în Comuna Nana”, întocmite şi introduse spre decontare de către societatea Taliom S.R.L. şi situaţia de fapt existentă în teren (lucrările realizate efectiv), consemnate în conţinutul unor note de control, rezultând indicii privind decontarea de către Primăria Comunei Nana şi Administraţia Fondului pentru Mediu, în mod nejustificat, a unor sume în plus faţă de valoarea unor lucrări specifice efectuate în realitate (de mobilizare teren pentru priză strat vegetal, nivelare şi finisare teren, aşternere pământ vegetal, semănare gazon şi plantare gard viu din arbuşti foioşi pe un rând – 1.200 m), în cuantum total de 34.063,03 lei (TVA inclusă).
Inspectorii Corpului de control au făcut, de asemenea, verificări cu privire la proiectul „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi” de unde a reieşit că evaluarea proiectului şi aprobarea finanţării nerambursabile au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale. ”În perioada 2006 – 2014, pentru realizarea proiectului „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi”, au fost alocate fonduri publice (de la bugetul de stat şi bugetul local), în valoare totală de 2.574.546,00 lei şi au fost efectuate plăţi în cuantum total 2.570.620,38 lei, restul sumei, de 3.925,62 lei, nefiind utilizată”, concluzionează sinteza.
În cazul obiectivului „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi”, inspectorii au descoperit că s-au făcut şi plăţi duble pentru aceleaşi materiale. ”Reprezentanţii Primăriei Comunei Nana au plătit de două ori suma de 8.400,18 lei, pentru aceleaşi materiale, respectiv trei bucăţi tuburi «PREMO Ø 1000 R+C şi transportul acestora», sumă inclusă în factura nr. 012782/30.06.2011 (în valoare totală de 111.490,78 lei)”, precizează raportul Corpului de control.
Referitor la proiectul „Realizare stadion comunal Nana”, sinteza Corpului de control relevă faptul că în perioada 2009 – 2011, unităţii administrativ-teritoriale Nana i-a fost acordată de la bugetul de stat o finanţare nerambursabilă în cuantum total de 510.000 lei pentru realizarea proiectului deşi cererea de finanţare nu a fost declarată eligibilă, nu a fost selectată şi nici aprobată de către membrii Comisiei privind determinarea oportunităţii, eligibilităţii şi aprobării proiectelor, pe baza criteriilor stabilite de Ghidul solicitantului.
”Din sumele efectiv utilizate de la bugetul de stat pentru realizarea proiectului „Realizare stadion comunal Nana”, judeţul Călăraşi, în cuantum total de 503.012,85 lei, Primăria Comunei Nana a efectuat în mod nelegal plăţi în cuantum de 358.202,13 lei (respectiv, cheltuieli neeligibile în cuantum de 357.203,13 lei şi cheltuieli eligibile, care trebuiau suportate de la bugetul local în cuantum de 999,00 lei)”, se mai arată în document.
Tot miercuri, Corpul de control al prim-ministrului a dat publicităţii un alt raport privind verificările efectuate la autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Borcea, judeţul Călăraşi, în legătură cu realizarea proiectelor „Extindere şi reabilitare front captare şi reţea de distribuţie apă potabilă în comuna Borcea, judeţul Călăraşi” şi „Înfiinţare parc nou în comuna Borcea”.
Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat faptul că suplimentarea valorii contractului s-a făcut înainte de aprobarea, în cadrul consiliului local, a noilor indicatori tehnico-economici ai investiţiei (31.10.2011).