New Europe: Azerii au ales conducta TAP. Nabucco devine istorie
Consorțiul Trans Adriadic Pipeline (TAP) a fost ales de către Shah Deniz drept partener în viitorul proiect de transport al gazelor azere pe teritoriul UE în detrimentul Nabucco Vest, susține publicația New Europe. Aceaasta citează o sursă apropiată decidenților de la Baku. Conform agenției de presă azere APA, cel puțin patru guverne și cei doi CEO ale celor două consorții au fost informați asupra deciziei Shah Deniz.
Pe 28 iunie, TAP va fi anunţat de către Shah Deniz, operatorul unui uriaş zăcământ din Azerbaidjan, drept câştigător al cursei de transport al gazului caspic. Astfel, ruta va fi prin Turcia, Grecia, Albania şi prin Marea Adriatică spre Italia. Marele perdant este Nabucco Vest, proiectul în care şi România este inclusă, ce viza transportul din Turcia, spre Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.-
Consorţiul Shah Deniz a spus că nu are de gând să speculeze cu privire la alegerea opţiunii europene de livrare a gazului pentru că o va face la sfârşitul acestei luni.
Conform New Europe, o publicaţie pro-europeană, cu 19 ani vechime, UE, care încearcă să-și reducă dependența energetică față de Rusia și să-și diversifice sursele de aprovizionare, sprijină atât TAP, cât și Nabucco Vest, în concurența lor pentru transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, ca parte a coridorului sudic al gazelor.
Pe 21 iunie, cu numai patru zile în urmă ministerul Energiei și Mediului din Grecia a anunțat oficial că a ajuns la un acord cu TAP pe tema condiților de tranzitare a teritoriului Greciei de către conducta consorțiului. În aceeași zi, compania petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan a confirmat că a ajuns la un acord cadru cu statul grec pentru achiziționarea unui pachet de 66% al operatorului de transport a gazelor din Grecia (DESFA). Acordul dintre guvernul grec și TAP urmează a fi semnat chiar astăzi.
Acționarii TAP sunt elvețienii de la AXPO (42,5%), Statoil din Norvegia (42,5%) și E.ON Ruhrgas Germania (15%). Membri consorțiului Shah Deniz au opțiunea de a deveni, la rândul lor, acționari TAP.
Eliminarea Nabucco din schema gazului azer reprezintă o pierdere pentru România pentru că îşi vede astfel limitată diversificarea cu gaze naturale. În prezent, ţara noastră îşi procură în jur de 80% din consum din producţie proprie, restul fiind adus fie din Rusia, prin două conducte, fie din Vest, via Ungaria, prin gazoductul Szeged-Arad.