Nicolae Robu: ”Am moştenit în 2012 datorii totale de circa 300 milioane lei. Nu mi le-a şters nimeni, cum minte domnul Fritz”
Fostul primar al municipiului Timişoara, Nicolae Robu, arată într-o postare pe Facebook că şi el a moştenit datorii ale Colterm, când a preluat mandatul de primar, în 2012, dar că nimeni nu a plătit aceste datorii, ci o parte din acestea au fost compensate de Guvern. Robu mai arată că dacă ar fi fost primar ar fi făcut stoc de cărbune, ar fi prelungit contractul cu E.ON şi nu ar fi lăsat Timişoara în frig.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, de vineri, Nicolae Robu arată că în 2012 a moştenit datorii de circa 300 milioane de lei de la administraţia Ciuhandu.
”Eu am moştenit în 2012 datorii totale de circa 300 milioane lei, unele vechi, începând de prin 2005, altele din anii apropiaţi de 2012. Nu mi le-a şters nimeni, cum minte domul Fritz! O mică parte a lor, circa 85 de milioane lei, au fost compensate, nu şterse –am tot explicat mecanismul, încă de pe-atunci: Guvernul datora Primăriei, Primăria datora Colterm, Colterm datora Guvernului şi atunci Guvernul a trimis pe circuit 85 milioane lei care au ajuns în final înapoi la Guvern. Mişcare foarte deşteaptă, prin ea, datoria fiecărui partener scăzând cu 85 milioane lei”, a explicat Nicolae Robu.
Fostul edil mai arată că a plătit şi el, eşalonat, facturi ale Colterm.
”Eu am plătit în continuare, eşalonat, ce-am putut eşalona, neeşalonat, ce n-am putut eşalona, datorii istorice –căci ce-a rămas n-a fost deloc puţin- şi facturile la zi, încât Timişoara n-a ajuns nicio zi cu mine ca Primar fără căldură şi apă caldă. Ei bine, la un moment, în 2015, parcă, am decis, la înţelegere cu EON, să plătim mai mult din datoriile istorice, ca să mai scăpăm de penalităţi, care erau ca un bulgăre de zăpadă în rostogolire pe coasta unui deal şi, inevitabil, să lăsăm restante o parte din facturile noi (acestea nu aduceau penalităţi). Aveam chiar o înţelegere verbală cu conducerea de-atunci a EON că dacă plătim datoriile vechi propriu-zise, EON renunţă la penalităţi, penalităţi care ajunseseră cât şi datoriile propriu-zise de mari, dacă nu chiar mai mari (!!!)”, a scris Robu.
De asemenea, fostul edil scrie că dacă mai era primar, făcea stoc de cărbune din timp şi nu lăsa Timişoara în frig pe timp de iarnă.
”Aş fi făcut stoc de cărbune cum am făcut an de an, încât să putem lucra doar cu cărbune -dacă temperaturile nu ajung extreme-, cu gaz redus la minimum, doar pentru întreţinerea arderii cărbunelui; aş fi făcut contract bilateral cu EON cel târziu în luna septembrie –EON ar fi vrut asta!-, ca să-mi asigur predictibilitate, de fapt stabilitate a preţului gazului peste iarnă, în condiţiile în care la acea vreme obtenabil era un preţ de 200-250 lei / MWh!; aş fi cumpărat certificatele de CO2 cu plata în rate, cum am făcut în fiecare an şi, astfel, aş fi evitat amenda de 21 milioane euro (107 milioane lei) şi intrarea societăţii în insolvenţă; nu i-aş fi ţinut în frig şi cu apa caldă raţionalizată pe bolnavi în spitale, pe copii în maternităţi, la creşe, grădiniţe şi şcoli, respectiv, pe ceilalţi timişoreni, în locuinţele lor”, a scris Robu.
Potrivit lui Robu, actualul primar, Dominic Fritz nu s-a îngrijit de stocul de cărbune şi are cel mai scump gaz din ţară.
”Dl Fritz nu a făcut nimic din toate acestea şi consecinşele sunt: Timişoara a intrat în iarnă cu stoc de cărbune nul şi cumpără acum, la disperare, ce găseşte, un cărbune de foarte proastă calitate, care necesită cantităţi duble de gaz ca să poată arde faţă de cele folosite pe vremea mea -alţi bani, altă distracţie!; Timişoara are cel mai scump gaz din ţară, cumpărat pe bursă, la peste 650 lei / MWh, deci: de trei ori mai scump decât l-aş fi cumpărat eu (!!!); Timişoara a primit o amendă de 21 milioane euro (107 milioane lei) şi a rămas şi cu obligaţia de a cumpăra certificatele restante, care acum sunt cu circa 3 milioane de euro mai scumpe ca atunci când trebuiau cumpărate şi când le-aş fi cumpărat eu şi anume: între 15.02-30.04.2021”, a scris Robu.
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat joi că a achitat o factură de 1,7 milioane de lei către furnizorul de gaz E.ON, reprezentând o datorie mai veche, din anul 2014.
"Astăzi am plătit rata lunară de 1,7 milioane de lei pe care Primăria o are datorie către E.ON, pentru gazul consumat în 2014. Da, gazul consumat de Colterm acum 8 ierni. «Nota de plată» trebuie achitată în fiecare lună. Scadenţa de plată e ultima zi a lunii. Neplata ei înseamnă blocarea conturilor Primăriei şi executarea întregii sume, adică peste 57 de milioane de lei. Terminăm de plătit gazul pentru căldura şi apa caldă din 2014, în 29 decembrie 2023”, scrie Dominic Fritz, pe Facebook.
Edilul spune că vechea administraţie este vinovată de această situaţie.
În acest sezon rece, Guvernul a alocat municipiului Timişoara, pentru termoficare, 54 de milioane de lei în luna noiembrie 2021 şi alte 15,4 milioane de lei în luna ianuarie 2022. Reprezentanţii Colterm spun că mai este nevoie de aproximativ 50 de milioane de lei pentru a trece iarna şi aşteaptă, în continuare, sprijinul Guvernului.
De aproape două săptămâni, Colterm a coborât temperatura de plecare a agentului termic în reţea, astfel că în apartamente, şcoli şi spitale temperatura ajunge la 12-16 grade.
Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi furnizorii de combustibil. În plus, are de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat la timp certificatele verzi.
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x