Nicolăescu: Datoriile ar putea băga spitalele în insolvenţă
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avertizat că unităţile sanitare ar putea să intre în insolvenţă dacă vor mai acumula datorii şi a recomandat liderilor Sanitas "să stea cu ochii" pe managerii spitalelor, ca să nu mai facă arierate.
"Fondurile alocate sănătăţii sunt departe de a fi mulţumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Şi când vorbim de necesar, să nu ne gândim a avea o situaţie excepţională, ci a avea o situaţie normală. Cred că mai avem mult până la normalitate, important este să vrem să ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie să nu mai avem arierate. Dacă nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem servcii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii", a mai spus ministrul, azi, la întâlnirea cu liderii Sanitas.
Nicolăescu le-a cerut sindicaliştilor să sprijine ministerul astfel încât spitalele să nu mai acumuleze datorii. "Orice arierat făcut în acest an ne grevează speranţele anului 2014. Arierate înseamnă să plătim şi la anul arierate, în loc să facem ce ar trebui cu banii, adică să dăm mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem serivii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii", le-a mai spus Nicolăescu celor de la Sanitas.
Ca soluţie pentru reducerea cheluielilor din spitale, ministrul a propus utilizarea mai amplă a ambulatoriilor, avertizând asupra pericolului ca unităţile sanitare să intre în insolvenţă.
Liderii sindicali prezenţi la întâlnire au detaliat probleme ale spitalelor din ţară, una dintre acestea fiind lipsa de personal. Potrivit reprezentantului Sanitas Cluj, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca sunt oameni ai personalului medical care au în grijă câte 40-50 de bolnavi. "Institutul Inimii din Cluj nu mai dă tichete de masă. Managerul a spus să nu mai recolteze analize. Vă daţi seama în ce situaţie s-a ajuns. Apoi, la Institutul de Transplant Renal, se angajează unul dacă pleacă şapte. Femeia de serviciu este infirmieră, face mâncare, spală, şi este una la 40 de oameni", a spus liderul sindical.
Totodată, Eugen Nicolăescu a declarat că nu sunt posibile majorări salariale ale personalului medical în 2013, explicând că bugetul disponibil anul acesta este, practic, mai mic decât cel din 2012, astfel că "nu e de unde".