Nicolescu: Borza ar trebui să returneze bonusul de 2,2 milioane de euro pentru insolvenţa Hidroelectrica

| 04 iun, 2014

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ar trebui să returneze onorariul de 2,2 milioane de euro încasat anul trecut la ieşirea din insolvenţă a companiei, urmând ca Adunarea Creditorilor să îi aprobe un nou onorariu pe care să îl primească la închiderea definitivă a insolvenţei, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Domnul Borza a încasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica (în iunie 2013 - n.r.), însă compania a reintrat în insolvenţă (în februarie 2014 - n.r.) Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui să returneze onorariul de performanţă de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor să rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza să înţeleagă că este nevoie să fim principiali şi să accepte să returneze bonusul. Nimeni nu trebuie să se cramponeze de bonusuri", a spus Nicolescu.

El a precizat că decizia va fi luată în Adunarea Creditorilor, unde reprezentanţii Departamentului pentru Energie sunt minoritari.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat miercurea trecută Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, potrivit convocatorului şedinţei, obţinut de Agerpres.

Creditorii au decis amânarea deciziei cu o săptămână.

În urmă cu o săptămână  Remus Borza declara că va demisiona din această funcţie dacă Adunarea Creditorilor nu îi va aproba onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA. Din acesta, 2,2 milioane de euro reprezintă reconfirmarea bonusului încasat deja, iar un milion de euro reprezintă bonusul pe care îl va încasa la următoarea ieşire din insolvenţă a companiei.

'Dacă nu mi se aprobă onorariul nici săptămâna viitoare, îmi voi depune mandatul. Trebuie să apăr această profesie. Nu pot face muncă patriotică', a spus Borza.

Potrivit acestuia, legislaţia din domeniul insolvenţei prevede onorarii între 3% şi 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, în primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a încasat doar 0,22%.

'Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care încasează 4%, şi de cel de la Oltchim, care are 5%', a completat Borza.

El a mai spus că acest mandat al său va fi mai lung decât primul, care a durat un an, şi mult mai complicat.

'Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă abia în mai-iunie anul viitor, în principal din cauza litigiilor pe care le avem cu băieţii deştepţi din energie cărora le-am reziliat contractele', a explicat Borza.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă în perioada 20 iunie 2012 - 26 iunie 2013.

Euro Insol a încasat bonusul de 2.265.538 euro la ieşirea companiei din insolvenţă în data de 26 iunie 2013.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, după ce procesul de închidere a insolvenţei a fost contestat în instanţă.

În şedinţa din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amânat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodată, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA.

Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administraţia Naţională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank şi Unicredit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ