Nicuşor Constantinescu scapă de unul dintre mandatele de arestare
Judecătoarea Luminiţa Cristiu Ninu, din Curtea de Apel Bucureşti, a anulat primul mandat de arestare preventivă emis pentru Nicuşor Constantinescu, şeful suspendat al CJC. Decizia este definitivă. Instanţa a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar.
Constantinescu este obligat, printre altele, să nu părăsească teritoriul ţării fără încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, respective Tribunalul Bucureşti.
Minuta judecatorilor
„Dec.886/CO/În baza art. 206 alin. 1 C.p.p, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei inculpatului formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie. Admite contestaţia formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva încheierii din data de 6 noiembrie 2014 a Tribunalului Bucureşti-secţia I penală, pe care o desfiinţează, în sensul că: În baza art. 231 alin. 7 C.p.p. dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată împotriva inculpatului prin încheierea din 23 iulie 2014 a Tribunalului Bucureşti, cu măsura controlului judiciar prevăzută de art. 211-215 C.p.p. Potrivit art. 215 alin. 1 C.p.p., pe durata controlului judiciar, inculpatul va respecta următoarele obligaţii: -se va prezenta la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; -va informa de îndată organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; -se va prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa , anume la Poliţia municipiului Constanţa, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; Potrivit art. 215 alin. 2 C.p.p., inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel nu va putea părăsi teritoriul ţării fără încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 215 alin. 7 C.p.p., privind înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive, în cazul în care inculpatul va încălca cu rea credinţă, obligaţiile stabilite sau în cazul în care va exista o suspiciune rezonabilă cu privire la comiterea cu intenţie a unei noi infracţiuni. În baza art. 231 alin. 7 C.p.p. dispune punerea de îndată , în libertate a inculpatului, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 3/CP/23.07.2014, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Potrivit art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26 noiembrie 2014.“
Mandatul de arestare anulat azi a fost emis în dosarul în care şeful suspendat al CJC a fost deferit Justiţiei pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. În acest dosar a fost deferit Justiţiei şi Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
În ciuda deciziei de azi, Nicuşor Constantinescu nu vine acasa, el fiind judecat în stare de arest şi într-un dosar aflat spre instrumentare la Tribunalul Constanţa. In aceasta cauza, azi, Nicuşor Constantinescu a cerut inlocuirea arestarii preventive cu cea a controlului judiciar. Judecatoarea Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanta, investita cu solutionarea cauzei, a amanat pronuntarea pentru data de 2 decembrie.