Nicuşor Dan: Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid şi în niciun caz pe genunchi

| 14 ian, 16:56

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că reorganizarea administrativ-teritorială „nu se face în sedii de partid şi în niciun caz pe genunchi având ca scop exclusiv reducerea cheltuielilor”, fiind un subiect „extrem de serios” care trebuie „abordat la masă cu specialişti” şi doar pe baza unor „studii fundamentate”.

 

Edilul a adăugat că „până şi comuniştii au dedicat înainte de 1968 aproape doi ani pentru a studia cum să reorganizeze teritoriul României”.
„Este esenţial să ne bazăm pe lucruri concrete înainte de a desemna pe cineva pentru a face aceste schimbări. Factorul politic trebuie adus în discuţie abia după ce avem informaţiile necesare şi soluţiile care să răspundă necesităţilor cetăţenilor”, afirmă Nicusor Dan.
Într-o postare pe pagna sa de Facebook, primarul general al Capitalei arată că informaţii precum distanţele faţă de centrele de dezvoltare şi viabilitatea comunelor sunt „elemente esenţiale” care trebuie analizate.
„La fel şi identificarea disfuncţionalităţilor existente între mari oraşe precum Bucureşti sau Cluj şi localităţile învecinate”, spune primarul Bucureştiului.
Nicuşor Dan arată că apoi, „pe baza acestor studii”, se poate poate propune o împărţire administrativ-teritorială care „să reflecte realmente nevoile regiunilor şi să ducă în final la dezvoltarea reală a tuturor zonelor”.
„Până şi comuniştii au dedicat înainte de 1968 aproape doi ani pentru a studia cum să reorganizeze teritoriul României. Chiar şi în acele vremuri, s-au realizat analize privind echilibrul dintre judeţe, populaţie şi dezvoltarea industrială”, a încheiat Nicuşor Dan.
Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat, luni, că PSD a decis înfiinţarea, cu prioritate, a unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, „ o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp” şi neîndeplinită încă”.
Potrivit lui Romaşcanu, ”acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să se eficientizeze administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”.
Lucian Romaşcanu spune că proiectul de lege va trebui elaborat de acest grup de lucru probabil în următoarele şase luni, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.
Social-democratul a menţionat că ”există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.
”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ