Noaptea Cercetătorilor - 30 septembrie 2016: 250 de oraşe din Europa şi 15 oraşe din România
Știinta iese in strada vineri, 30 septembrie, in peste 250 de orase europene si 15 orase din Romania pentru a sarbatori Noaptea Cercetatorilor Europeni, o serie de evenimente ce apropie publicul larg de fascinanta lume a cercetarii.
Noaptea Cercetatorilor Europeni va invita sa ii intalniti eroii, oameni de stiinta din diverse domenii care ne pot schimba viata, si sa deveniti cercetator pentru o zi, participand la activitatile stiintifice si distractive dedicate.
In Piata Universitatii din Bucuresti vor fi expuse principii din fizica, astronomie, chimie, arhitectura, geografie, biologie si geologie, cu experimente, muzica, jocuri si concursuri cu premii. Vizitatorii vor interactiona cu cercetatori din numeroase domenii si vor vedea cele mai noi inventii si rezultatele proiectelor de cercetare.
In cadrul evenimentului din capitala, vizitatorii se vor bucura de experimente chimice educativ-distractive, observatii prin microscop, expozitii si demonstratii stiintifice, platforme microrobotice, jocuri interactive si concursuri pentru cei mici.
Programul artistic al zilei va contine un flash mob, un spectacol cu lasere si un concert prezentat de specialistii in jazz progresiv Souptrip. In Piata Universitatii va fi organizat un punct de informare dedicat evenimentului și un Centru de Informare Europe Direct. Intrarea este libera.
Evenimentele principale vor avea loc la Bucuresti, AlbaIulia, Arad, Bacau, Brasov, Constanta, Cugir, Deva, Galati, Oradea, PiatraNeamt, Suceava, Targoviste, Tulcea si Zalau. Noaptea Cercetatorilor Europeni se inscrie in seria evenimentelor Marie Curie si isi propune sa arate ce inseamna sa fii cercetator in zilele noastre.
Primul eveniment din seria Noaptea Cercetatorilor Europeni a fost organizat in 2005 si de atunci peste 1,5 milioane de oameni au celebrat ziua dedicata promovarii stiintei. Proiectul se adreseaza mintilor curioase si tinerilor care doresc sa inceapa o cariera in cercetare, oferind o mare varietate de activitati stiintifice si educative.
Editia 2015 a atras peste 35.000 de vizitatori in Romania. Pe termen lung evenimentul atrage noile generatii catre munca de cercetare si activare profesionala in acest domeniu, in interiorul Uniunii Europene si creste respectul publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor.
Proiectul este co-finantat de Comisia Europeana prin actiunile Marie Skłodowska-Curie si se desfasoara in aceeasi zi in toate tarile membre si afiliate. Pentru informatii detaliate despre program si institutiile participante va rugam sa consultati website-ul noapteacercetatorilor.
Parteneri si organizatori locali: Centrul de informare Europe Direct Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Researchers for Humanity, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Institutul de Speologie “Emil Racovita”, Universitatea de Arhitectura “Ioan Mincu”, Institutul de Știinte Spatiale, Politia Romana, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Casa Experimentelor, Oraselul Cunoasterii, Fundatia eMag, Universitatea „Valahia” din Targoviste si A.E.C.D.START-TECH, Cercetasii Romaniei, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Visul Luanei, Wilderness Research and Conservation, Radioclubul Romaniei si multi altii.
Parteneri media: Agerpres, Blitz Tv, b365.ro, stiripesurse.ro, economica.net, dailybusiness.ro, RomaniaTV, feminis.ro, romaniapozitiva.ro.