NOAPTEA MUZEELOR 2014: Ce propune fiecare muzeu din București pe 17 mai

| 15 mai, 2014

Alina Pătru (RNMR) a anunțat că, în București, 33 de instituții—18 muzee și 15 organizații culturale sau de educație — își așteaptă publicul până târziu în noapte la expoziții, concerte, spectacole, proiecții, performance-uri și ateliere interactive, pentru experiențe de neuitat

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială NOAPTEA MUZEELOR 2014, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

* Muzeul Bellu lansează o invitație la teatru — "Viață de cimitir", cu Rodica Popescu-Bitănescu—, dar și la tururi ghidate și recitaluri de muzică clasică, în timp ce la Muzeul Național al Pompierilor — Foișorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureșteni și vor fi prezentate câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național de Artă al României propune, sub semnul Anului Brâncoveanu, o expoziție-semnal și un traseu tematic în Galeria de Artă Veche Românească, în timp ce Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un periplu de-a lungul a șase secole de istorie vestimentară, în jurul expoziției temporare "Haina îl face pe om", completat de spectacole, ateliere și reconstituiri istorico-militare.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un program divers, cu ocazia Nopții Muzeelor, urmând a avea loc activități precum: ateliere de creație și educație muzeală; reconstituiri istorico-militare; paradă în costume de epocă; spectacole de muzică, teatru și dans; vizitarea expozițiilor permanente "Tezaur Istoric", "Lapidarium — Copia Columnei lui Traian"; vizitarea expozițiilor temporare "Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", ca și "Exponatul lunii — Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali".

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit 'Maratonul de Poezie și Jazz', iar la Muzeul Național 'George Enescu' se vor auzi concerte în noapte, sub genericul 'Muzele de la muzeu'.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Și Muzeul Național de Artă Contemporană invită publicul în două spații diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziții temporare, și la Sala Dalles, unde se desfășoară târgul de bijuterie contemporană Autor.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * După vizitarea expoziției "Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfințit" (care are un pandant și la MNAC), la Muzeul Național al Țăranului Român seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat în parteneriat cu RNMR.

Vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier și expoziția permanentă, lucrările, instalate în trei spații ale muzeului, punând în discuție percepția deopotrivă melancolică și ludică a copilăriei în diferite culturi și imobilitatea lumii materiale atunci când ființa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare românești propus de Horia Bernea ca oglindă revelatoare.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Muzeul Național al Pompierilor — Foișor de Foc vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziția permanentă.

De asemenea, doar în acea seară, câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete vor fi staționate în parcul din fața muzeului.

Fanfara pompierilor militari bucureșteni va susține, în același parc, un concert cu un repertoriu adecvat între orele 18,00 și 22,00.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti" organizează "După-amiaza muzeului" cu spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, expoziții și ateliere de creație.

În plus, vizitatorii sunt invitați să îl redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului Mari personalități.

Membrii Tarafului Cleante aduc în fața publicului muzica nemuritoare a Bucureștiului strălucitor de altădată și reușesc la fiecare spectacol să refacă atmosfera Bucureștiului de odinioară, invitând publicul într-o călătorie imaginară, într-o lume plină de cârciumioare cochete, duduițe elegante și mon cheri manierați.

Vizitatorii pot participa la ateliere de creație de olărit și icoane pe sticlă, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalațiile de tehnică populară din Muzeul Satului și pot achiziționa diverse produse tradiționale și cosmetică bio.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Muzeul Național Tehnic 'Prof. Ing. Dimitrie Lonida', între orele 18,00 — 20,00 va avea loc, în Sala de conferințe a muzeului, conferința cu tema "Istoria energeticii românești", organizată de Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida și SIER — Societatea Inginerilor Energeticieni din România — Filiala Tineret.

În cadrul conferinței, alături de lucrări susținute de persoane cu experiență recunoscută în domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate în patrimoniul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida.

Aceste obiecte vor putea fi văzute de către vizitatori în cadrul expoziției de bază, fiind evidențiate distinct, muzeul fiind deschis până la ora 1,00.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Municipiului București deschide, în această seară, patru dintre sediile sale: Palatul Șuțu, Muzeul 'Theodor Aman', Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' și Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole și performance-uri, concerte și alte activități speciale.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor 2014, la inițiativa Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate — ARCEN, Școala Centrală din București își deschide porțile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite.

 

ARCEN dă startul "Nopții Albe de la Pensionatul domnesc de fete" începând cu ora 19.30, participanții putând participa la tururi ghidate ale Școlii Centrale care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea și explicații privind arhitectura neoromânească inaugurată de arhitectul Ion Mincu.

Publicul este invitat să viziteze și expoziția #bucuresci a fotografului Alberto Groșescu, iar spre miezul nopții ARCEN invită iubitorii orașului București la un dialog cu tema "Despre moravuri și obiceiuri feminine în Bucureștii secolului XIX".

În plus, oaspeții se vor putea răcori în grădina interioară a Școlii Centrale cu ceai de lămâie după rețeta originală a Școlii, în acordurile cvartetului "Bella Musica" de la Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian", grădină unde vor avea loc întreaga seară lecturi publice din cei mai cunoscuți autori români contemporani.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Arhivele Naționale ale României, povestea perioadei de neutralitate a României (1914-1916) este cunoscută și spusă de aproape un secol în dimensiunea ei politico-diplomatică.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' își va deschide porțile și în acest an în cadrul evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, pentru al patrulea an consecutiv, ctitoria de suflet a regelui 'Carol I' primind vizita celor interesați să ne cunoască istoria de la întemeierea din 1895 și până în prezent.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014:* La Eclectico Studio — Palatul Știrbei, va putea fi vizitată expoziția "Hotel Discret. Design grafic și design de produs din România în perioada 1950-1990″, o retrospectivă organizată de Eclectico Studio și Atelierul de Grafică.

Hotel Discret reprezintă o amplă retrospectivă axată pe design-ul grafic și cel de produs din România anilor 1950-1990.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Pentru a treia oară consecutiv, Universitatea Spiru Haret participă la Noaptea Muzeelor cu un subiect legat de trăirea Bucureștiului, în acest an continuând dezbaterile și sondajele și propunând alcătuirea, împreună cu vizitatorii, a unei harți a centrului bucureștean folosit, și, respectiv, a blocajelor care transformă anumite zone din teritoriul urban în spații neatractive sau chiar inaccesibile.

 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Ferma Animalelor, împreună cu vizitatorii vor putea fi admirate culorile minunate ale asfințitului la fermă, animalele care își încep pregătirile de somn, vor descoperi povești mai vechi sau mai noi despre animale și se vom juca. Cei mici vor putea participa la atelierele de creație organizate special de către partenerii Fermei: atelier desene cu nisip colorat—-20 lei / planșa (Inkspot Graphics); atelier pictură figurine ipsos — 10 lei / figurina (Adrika Design); atelier 'craft' — 20 lei / lucrare (Fun Artisan).

Potrivit Alinei Pătru, bucureștenii își pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum și aplicația pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore și Google Play.

Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Noaptea Muzeelor continuând și în 2014 parteneriatul cu MINI.


Sursă: b365.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ