Noile analize pe care românii sunt chemaţi să le facă anual. Tinerii vor fi testaţi pentru depresie
Noul pachet de asistenta medicala primara ar trebui sa puna mai mult accent pe preventie. Doctorii vor trebui sa faca in plus anumite evaluari periodice.
Vor trebui sa depisteze, din timp, obezitatea si depresia la copii, iar adultilor le vor face o serie de teste, pentru diagnosticarea unor boli cronice grave.
Totusi, pentru 300 de diagnostice, oamenii care erau obsinuiti sa se trateze in spital trebuie sa ia calea policlinicilor si a cabinetelor de medicina de familie.
La copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani va fi obligatorie monitorizarea kilogramelor si evaluarea dezvoltarii pubertare.
De la 12 ani, adolescentii vor fi consultati pentru depistarea depresiei. An de an, medicii de familie trebuie sa stie care este tensiunea arteriala a fiecarui pacient din lista.
Pentru prima data in Romania, vom fi chemati la doctorul de familie chiar daca nu ne doare nimic. Medicul va fi obligat sa respecte un grafic pentru fiecare grupa de varsta din lista pacientilor si sa ne faca evaluari periodice.
In cazul copiilor, medicii trebuie sa depisteze daca acestia risca sa devina obezi si daca au semnele pubertatii precoce.
In plus, dupa implinirea virstei de 12 ani - pana la majorat, vor fi verificati daca prezinta semnele unei depresii si li se vor face analize care sa depisteze eventualele infectii cu transmitere sexuala. Un grafic clar al consulatiilor curative va fi si pentru adulti.
Periodic va fi facuta evaluarea cardiovasculara: colesterol, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala. Medicul va trimite doamnele la analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de san si colorectal.
Totodata, femeile peste 25 de ani cu istoric de cancer in familie vor face teste genetice pentru depsistarea mutatiilor BRCA.
Atat barbatii, cat si femeile de peste 18 ani vor intra in programul de screening al depresiei, care va include un chestionar cu 2 intrebari.
Se va face preventie si in cazul persoanelor de peste 50 de ani. Pentru acestea se va introduce, ca in Statele Unite si in unele tari europene, colonoscopia obligatorie, o data la 5 ani. Iar la cei de peste 65 de ani vor fi testati si pentru depistarea fracturilor si a osteoporozei.
"Ii vom motiva financiar pe doctori sa face aceste servicii", spune ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Exista de asemenea o lista cu peste 300 de diagnostice pentru care Ministerul Sanatatii vrea sa reduca internarile. Cei care sufera de aceste boli vor putea fi tratati la medicul de familie sau la medicul specialist si nu in spitale ca pana acum.
Avem si un minus: analizele gratuite de sange si urina care se faceau anual se muta o data la 3 ani. Lucru care poate intrazia un diagnostic.