Noile măsuri adoptate de autorități pentru Capitală, unde rata de infectare a scăzut sub 3,5
Restricțiile de la finalul săptămânii, când carantina de noapte se aplică de la ora 20.00, iar magazinele se închid la ora 18.00 în localitățile cu rata de infectare de peste 4 vor fi ridicate în București. Restaurantele, cinematografele, sălile de spectacole, cluburile și barurile rămân închise.
Decizia a fost luată luni de către Comitetul pentru Situații de Urgență București și va intra în vigoare de marți, de la ora 00.00, după ce rata de infectare a scăzut sub 3,5, potrivit HotNews.ro.
Luni, rata de infectare în București a ajuns la 3,46 la mia de locuitori. Astfel, vor fi ridicate restricțiile care se aplică, din 28 martie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică - circulație restricționată de la ora 20.00 și magazine închise de la ora 18.00. Carantina de noapte se va aplica de la ora 22.00, iar magazinele se vor închide la ora 21.00.
În noaptea de Înviere, circulația va fi permisă fără restricții.
Potrivit prefectului Capitalei, Alin Stoica, sălile de fitness se vor redeschide începând de marți.
Cinematografele, sălile de spectacole și restaurantele rămân închise, deoarece este nevoie ca rata de infectare să coboare sub 3 la mie pentru a putea fi redeschise la 30% din capacitate.
Hotărârea luată de Comitetul pentru Situații de Urgență București:
- Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 - 5:00, cu condiția menținerii incidenței cumulate la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepții:
- a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
- c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
- e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
- Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverință eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
- Pentru verificarea deplasărilor în interes personal, sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
- Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovadă programării.
- Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 1 mai -2 mai 2021, în intervalul orar 22:00-05:00.
- Pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai - 9 mai 2021, în intervalul orar 22:00-5:00.
- Programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț, prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 05:00 - 21 :00.
- Prin excepție, în intervalul orar 21:00 - 05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.
- Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizeazii autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
- Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.
- Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.
- STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuiirii aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
- Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, dupii cum urmează:
- - în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte ușă;
- - în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte ușă.
- STB SA va informa călătorii cu privire Ia obligativitatea purtăirii corecte a măștii de protecție și a evităirii consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
- Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și va informa asupra obligativitiitii de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.
- Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
- Se interzice activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau al altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.
- Este permisă prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
- Este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
- Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
- Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loc, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
- Este interzisă organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, inclusiv a celor de tipul drive-in.
- Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
- Este obligatorie purtarea măștii de protectie, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x