NOMINALIZĂRILE pentru funcţia de judecător la CJUE

| 09 mar, 19:45

Ministerul Justiției informează că primii trei candidați selectați pentru funcția de judecător din partea României, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sunt Camelia Toader, actual judecător CJUE, Laura Ivanovici și Ana Costea, urmând ca nominalizările să fie transmise Guvernului.

"În urma derulării probei interviului, candidații situați pe primele trei locuri, în ordinea punctajelor obținute, sunt: Camelia Toader; Laura Mihaela Ivanovici; Claudia-Ana Costea (Moarcăș). Nominalizările vor fi transmise Guvernului pentru finalizarea procedurii de desemnare a candidatului României pentru funcția de judecător CJUE, în conformitate cu art. 6 și 7 din Procedura de selecție", se arată într-un comunicat postat luni pe site-ul MJ.

Comisia de selecție pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la CJUE s-a întrunit la 3 martie, la sediul Ministerului Justiției, în vederea intervievării candidaților.

Printre candidații selectați anterior să susțină interviul au fost președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, și actualul director al Institutului Național al Magistraturii, Octavia-Matei Spineanu.

"În temeiul art. 5 alin.1 din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, aprobată de Guvernul României la 14 ianuarie 2015, membrii prezenți ai comisiei de selecție au decis, în unanimitate, în urma verificării dosarelor de candidatură depuse până la 23 februarie 2015, admiterea la interviu a următorilor candidați: Gheorghe Buta, Valeriu Ciucă, Ruxandra Costache, Claudia-Ana Costea (Moarcăș), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia-Matei Spineanu, Dragoș Constantin Târșia, Camelia Toader, Augustin Zegrean", anunța MJ în 27 februarie.

În 29 ianuarie, MJ a anunțat că a lansat procedura de selecție pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la CJUE.

Procedura de numire a judecătorilor la CJUE este prevăzută de art. 253, 254 și 255 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de dispozițiile corespunzătoare din Statutul CJUE. Conform articolului 253 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, "judecătorii și avocații generali ai CJUE sunt numiți de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de șase ani, după consultarea comitetului prevăzut de art. 255 TFUE".

"La data de 14 ianuarie 2015, Guvernul României și-a însușit Memorandumul inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe cu tema Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, poate fi desemnată candidat al României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene persoana care prezintă toate garanțiile de independență și care întrunește condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale sau care este jurist, ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică", se preciza în comunicatul MJ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ