Noua Constituţie: Prevederi prin care preşedintele dizolvă Parlamentul
Comisia pentru revizuirea Constituţiei au decis, astăti, că şeful statului dizolvă Parlamentul în situaţia în care acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, însă numai după consultarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi liderilor forţelor politice parlamentare.
Concret, articolul 89, alin. 1 al Constituţiei a fost modificat în următorul sens: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin a unei solicitări de învestitură".
Până în prezent, articolul în discuţie a avut următorul conţinut: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".
Acest amendament al parlamentarilor PNL a fost adoptat în Comisia comună a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei cu 17 voturi pentru şi cinci voturi împotrivă.
Comisia a discutat şi o altă prevedere a aceluiaşi articol din legea fundamentală, aprobând amendamentul grupurilor PSD prin care este prevăzut faptul că "Preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere".
În forma actuală a legii fundamentale, articolul 89, alin. 2 preciza că "În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată". Amendamentul PSD a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi trei voturi împotrivă.