Noua Constituţie: Reducerea vârstei de vot la 16 ani, respinsă de Comisia de revizuire

| 05 iun, 2013

Amendamentul formulat de deputatul PNL  Alina Gorghiu pentru reducerea prin Legea fundamentală a vârstei de vot de la 18 la 16 ani, a fost respins miercuri de Comisia pentru revizuirea Constituţiei. Împotriva acestuia s-au pronunţat parlamentarii PSD.

Amendamentul formulat de Gorghiu a fost susţinut inclusiv de deputatul UNPR Eugen Nicolicea, care a susţinut iniţial reducerea vârstei de vot la 17 ani, potrivit mediafax.

Împotriva propunerii s-a exprimat deputatul UDMR Marton Arpad, care a susţinut că, potrivit legislaţiei româneşti, din punct de vedere juridic discernământul deplin poate fi atins la 18 ani, când persoana poate obţine drepturi depline asupra proprietăţii.

În replică, Gorghiu a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, tinerii se pot angaja la această vârstă fără să aibă acordul părinţilor, plătind inclusiv taxe şi impozite la momentul angajării.

Propunerea de reducere a vârstei de vot a întrunit 6 voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi o abţinere. Împotriva propunerii lui Gorghiu au votat parlamentarii PSD, deputatul UDMR Marton Arpad, dar şi senatorul PNL Tudor Chiuariu.

Un alt amendament, adoptat la propunerea PSD, prevede că "pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor".

Totodată, membrii comisiei au respins un alt amendament care ar fi instituit regula că "cetăţenii au dreptul şi obligaţia de vot".

De asemenea, a fost respins amendamentul propus de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu prin care s-ar fi instituit posibilitatea exercitării votului prin corespondenţă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ