Noua decizie a judecătorilor în dosarul Colectiv
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, luni, reunirea cauzei cu dosarul în care sunt judecaţi doi angajaţi ai ISU, dispunând introducerea de noi părţi civile în cauză. Este vorba despre victime sau aparţinători care nu au făcut acest pas procedural în timpul cercetării penale.
Timp de mai multe ore, judecătorul care se ocupă de acest caz, avocaţii victimelor şi doi procurori s-au contrat pe îndeplinirea unor acte de procedură.
Un avocat a cerut ca instanţa să trimită o adresa la Tribunalul Militar Bucureşti, pentru a se cere conexarea dosarului Colectiv cu cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei. Procurorii s-au opus, arătând că Parchetul a anticipat faptul că acest dosar va fi tergiversat, astfel încât au împărţit cauza în mai multe dosare.
Judecatorul a respins cererea de conexare, după care s-a trecut la discutarea introducerii în proces a unor părţi vătămate, altele decât cele din rechizitoriu.
În final, magistratul a hotîrât să amâne procesul pentru data de 4 decembrie, pe motiv că nu au fost citate mai multe părţi vătămate din dosar.
Avocaţii au anunţat că susţin introducerea statului roman în proces în calitate de garant, pentru a putea fi recuperate daunele care ajung la sute de milioane de euro.
„De două termene ne chinuim să discutăm o cerere de introducere în proces a statului ca garant. Considerăm că numai aşa daunele morale şi materiale, care vor fi acordate de instanţă părţilor civile şi vătămate, vor putea fi acoperite. Sunt sume de bani exorbitante. Aceste sume de bani nu vor putea fi plătite în solidar doar de Primăria Sector 4 , ISU şi inculpaţi. Statul este o garanţie pentru noi că aceste sume vor fi achitate. În dosarul Colectiv de la Tribunalul Bucureşti sunt 340 de părţi civile, iar suma estimată ca daune se ridică la 280 milioane euro, bani pe care inculpaţii nu vor putea să-i plăteasca vreodată”, a spus avocata Beatrice Comaniceanu.
Judecătorii ar putea decide, luni, dacă vor implica statul în dosarul Colectiv, pentru plata prejudiciilor. În acest caz, s-au constituit deja părţile civile, 139 de persoane, 11 spitale si cinci instituţii, dar judecata pe fond nu a început încă, la mai bine de doi de la producerea tragediei.
Decizia de amânare, motivată de instanţă prin faptul că nu au fost citate două părţi civile în Italia, i-a nemulţumit pe părinţii tinerilor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv.
Până în prezent nu există niciun vinovat.
Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se precizează că patronii Colectiv „au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015″.
Anchetatorii mai menţionează faptul că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (…) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL”.