Noul Cod Fiscal lovește în 400.000 de PFA-uri
Modificările aduse de către noul Cod fiscal determină creşterea riscurilor pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate), iar activitatea sub această formă devine ineficientă din punct de vedere fiscal, spun specialiștii în domeniu.
La sfârşitul anului 2015 erau înregistrate 400.000 de PFA-uri, conform datelor de la Registrul Comerţului. Numărul acestora a crescut cu peste 100.000 în ultimii trei ani.
Această creştere a fost determinată de faptul că mulţi angajaţi au trecut pe PFA-uri datorită taxelor mari aferente contractelor de muncă, iar alţii au preferat PFA-urile în detrimentul SRL-urilor datorită evidenţelor contabile simplificate.
Modificările aduse de noul Cod fiscal: plata obligatorie a CAS pentru PFA-uri şi scăderea impozitului pe dividende la 5% determină un cost cu taxele de 29% din suma facturată de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL plătitor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie.
În plus, ANAF-ul poate reîncadra foarte ușor activitatea PFA-urilor ca activitate salarială.
Puţini sunt cei care ştiu la ce riscuri se expun dacă desfaşoară activitatea pe PFA. O persoană fizică răspunde cu propriul patrimoniu în cazul în care ANAF-ul sau orice alt terţ solicită daune PFA-ului, scrie Radu Georgescu, managing partner al companiei CFO Network, într-un articol din Ziarul Financiar.