Noul lider american este testat de o rachetă nord-coreeană
Regimul de la Phenian a efectuat, ieri dimineață, primul test cu rachetă balistică de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Lansarea rachetei nord-coreene reprezintă un test pentru noua administrație de la Washington, care are de gestionat o situație extrem de încordată într-o zonă în care Coreea de Nord și China constituie principalele amenințări la adresa aliaților SUA.
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunțat, ieri, Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit căruia este vorba de o „provocare” menită să testeze reacția noului președinte american, Donald Trump. Conform aceleiași surse, citată de BBC, racheta a fost lansată în jurul orei locale 07,55, duminică (22,55 GMT sâmbătă), de la baza aeriană Banghyeon, amplasată în vestul Coreei de Nord, și s-a îndreptat spre est, în direcția Mării Japoniei, denumită de sud-coreeni Marea de Est.
Racheta, care a atins o altitudine de 550 de kilometri, a parcurs aproximativ 500 de kilometri, înainte de a cădea în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei. O sursă militară sud-coreeană a declarat că, după toate probabilitățile, a fost vorba despre o rachetă cu rază intermediară de acțiune, de tip „Musudan”, capabilă să zboare 4.000 de kilometri și să atingă Guam, insula din vestul Oceanului Pacific aflată sub administrarea SUA, scrie BBC. În ianuarie, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, avertiza că este gata să testeze o rachetă nucleară cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească SUA.
”Provocările repetate ale Coreei de Nord arată natura irațională a regimului condus de Kim Jong-un și obsesia maniacală a acestuia pentru dezvoltarea nucleară și a programului de rachete”, se arată într-un alt comunicat citat de BBC, dat publicității de către Ministerul de Externe de la Seul. La rândul lor, alți lideri sud-coreeni au declarat la unison că testul reprezintă o gravă amenințare la adresa păcii din Peninsula Coreeană și constituie o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Reacție fermă, dar ponderată
Testul a avut loc chiar în timpul vizitei premierului japonez, Shinzo Abe, în Statele Unite. La scurt timp după anunțarea lansării rachetei balistice nord-coreene, președintele Trump a asigurat Japonia de susținerea totală a administrației sale. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă și să fie conștientă de faptul că SUA sunt în spatele Japoniei, marele lor aliat, în proporție de 100%”, a declarat Donald Trump, într-o alocuțiune în Florida.
El s-a abținut însă de la comentariile beligerante, dând impresia că vrea să evite escaladarea tensiunilor în regiune. În timpul campaniei electorale, Trump afirmase că angajamentele militare ale SUA față de Japonia și Coreea de Sud nu sunt echitabile și a cerut japonezilor să achite costurile pentru staționarea trupelor americane pe teritoriul nipon. Prin Tratatului de Securitate dintre SUA și Japonia, americanii s-au angajat să protejeze teritoriul japonez de orice atac venit din exterior.