Construcţia pasajului de la Piaţa Presei Libere în dezbatere publică, marţi, la primăria Capitalei
Proiectul pasajului subteran din Piața Presei Libere va fi adus marți în atenția bucureștenilor printr-o ședință publică la Primăria Capitalei. Orice cetățean poate participa la această ședință pentru a-și exprima obiecțiile și a primi răspunsuri vizavi de proiect direct de la proiectanți și reprezentanții municipalității, potrivit B365.ro.
Primăria Generală a Capitalei anunță că marți, 22 iulie 2013, va avea loc o dezbatere publică a proiectului pasajul pietonal subteran de la Piața Presei Libere. Cu această ocazie, cetățenii Capitalei vor putea veni în fața reprezentanților municipalității și a proiectantului noului pasaj pentru a își exprima obiecțiile vizavi de proiect și a primi răspunsuri de la oficialii Primăriei.
Conform proiectului, pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff. Astfel, șoferii vor putea intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, din zona de după Fantana Miorita și vor ieși pe Șoseaua Kiseleff, în zona strandului Tineretului, și pe bd. Mărăști, după City Gate Towers. De asemenea, un pasaj pietonal subteran va fi construit în Piața Presei Libere.
Primaria Capitalei a facut deja licitatie pentru construirea Pasajului rutier de la Casa Presei, contractul in valoare de circa 18 milioane de euro fiind atribuit consortiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare si Infrastructura si SC Consitrans SRL, pe 8 mai 2011.
Prin realizarea acestui proiect se asigura imbunatatirea infrastructurii, reabilitarea si marirea capacitatilor retelelor publice edilitare, cresterea performantei transportului public, conform Primăriei Capitalei. "Se urmareste totodata realizarea unor spatii publice de calitate corespunzator dimensionate pentru deservirea fluxurilor pietonale", se arata in expunerea de motive a proiectului Pasaj Piața Presei Libere, pus în dezbatere publică la începutul lunii iulie.
Pasajul Subteran de la Piața Presei Libere este unul dintre cele mai controversate proiecte rutiere propuse de municipalitate în ultimii ani. Majoritatea reprezentanților societății civile se arată împotriva acestuia, invocând costul exagerat, faptul că va încuraja traficul auto intens și va distruge zonele verzi și va crește poluărea. În plus, reprezentanții societății civile acuză faptul că proiectul descurajează cetățenii să utilizeze spațiul urban de suprafață, creându-le acestora dificultăți de accesare a serviciilor și scăzând calitatea vieții.
"Având în vedere că proiectul este estimat la suma de 75 milioane de euro, iar suma alocată momentan nu depășește 15 milioane de lei, există riscul menținerii șantierului în zonă pentru mulți ani, așa cum se întâmplă deja în multe alte zone din București (zona Berzei-Buzești, Pasajul Mihai Bravu - șantiere începute de PMB fără a avea fondurile necesare terminării și care creează disconfort major cetățenilor)", spun reprezentanții ActiveWatch într-un comunicat remis B365.ro.
De asemenea, societatea civilă remarcă faptul că deși reprezentanții Primăriei susțin că proiectul este important pentru viitoarea linie de metrou M6, ce leagă Aeroportul Otopeni de centrul oraşului, aceasta este de domeniul trecutului, dat fiind că Ministerul Transporturilor a anunțat deja că acest proiect de magitrală este ineficient și costisitor și a renunțat la el.
Dezbaterea publică va avea loc marți, 23 iulie, de la ora 12.00, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, etajul 3, sala de consiliu. Accesul la ședință este permis oricărui cetățean. Obiecțiile și propunerile acestora pot fi luate în seamă prin modificarea proiectului care va fi supus apoi votului Consiliului General al Municipiului București.