Nu îţi imaginai asta! Câţi ani are instrumentul nelipsit din bordul maşinilor: Kilometrajul
Arhimede este inventatorul strămojului kilometraj, pe care orice maşină din zilele noastre îl are în bord. Odometrul sau podometrul are o istorie de peste 2.000 de ani.
Romanii, sub atenta îndrumare a lui Iulius Cezar, au introdus pentru prima dată în istorie denivelările pentru reducerea vitezei. Din nefericire, omul a cărui idee a reînviat după aproape 2.000 de ani a rămas necunoscut pentru totdeauna. Cel puţin, vitezomanii nu ştiu asupra cui să îşi verse oful.
Arhimede, părintele kilometrajului
Şi dacă vorbim despre viteză şi drumuri, evident că o măsurare a distanţelor parcurse era imperios necesară. Se pare că inventatorul primului kilometraj din istorie a fost Arhimede ( 287 – 212 î. Hr.) , deşi mulţi s-au grăbit să îl crediteze pe Heron din Alexandria ( iarăşi el ) cu această realizare. Vitruvius (80 – 15 î. Hr.), celebrul inginer şi arhitect roman, descrie însă un astfel de dispozitiv cu mult înainte de naşterea lui Heron, ba chiar susţine că a început să fie folosit în perioada Primului Război Punic, perioadă în care Arhimede deja devenise un nume important printre contemporanii săi, conform stiintasitehnica.com.
Sistemul folosit era unul cât se poate de simplu. Arhimede, presupunând că el este inventatorul kilometrajului, a observat că o roată de car, cu un diametru de 1,2 metri, se învârte de fix 400 de ori pe distanţa unei mile romane (mille passuum – o mie de paşi în limba latină). Astfel, el a creat un dispozitiv care, pentru fiecare rotire completă a roţii, mişca un dinte al unei roţi dinţate. Nu mai trebuie spus că roata dinţată avea exact 400 de dinţi şi că, la o rotire completă a acesteia se măsura o milă parcursă. De fapt, atunci când era parcursă o asemenea distanţă, roata dinţată antrena o valvă a unui vas plin cu bile, care se deschidea eliberând o bilă pentru fiecare milă străbătută. La finalul călătoriei nu trebuia decât să numeri bilele strânse pentru a şti cu exactitate ce distanţă ai parcurs, un principiu asemănător cu cel folosit la bicicletele de astăzi.