Nu ştiai asta! Un român a inventat aparatul care produce curent electric fără întrerupere
În biroul directoarei Muzeului Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucureşti există o invenţie care poate produce curent electric şi care, după 70 de ani, încă mai funcţionează. Este vorba despre un perpetuum mobile care, fără nici o altă intervenţie externă, generează energie la nesfârşit.
Inventatorul pilei, Nicolae Vasilescu Cârpan, a început lucrul la acest proiect înainte de Primul Război Mondial şi, în final, a reuşit să construiască dispozitivul. Marele mister al invenţiei sale este că funcţionează în continuare şi astăzi, o enigmă pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să o explice.
De-a lungul timpului, mulţi cercetători au încercat să construiască dispozitive care ar putea produce energie la nesfârşit, dar în cele din urmă, conceptul a ajuns să fie considerat o utopie şi a fost abandonat. Chiar mai mult decât atât, cei care căutau în continuare soluţii la această problemă erau consideraţi nebuni şi marginalizaţi, scrie formula-as.ro.
În fizică, pila electrică este practic strămoşul bateriei, în ceea ce priveşte generatoarele electrice. În mod normal, aceste pile electrice nu rezistă mai mult de 10 ani, şi asta doar în cazurile în care sunt extrem de performante. Ei bine, pila Karpen (botezată aşa după numele de familie al inventatorului) a funcţionat timp de 70 de ani şi încă generează curent.
Cele mai recente măsurători care s-au făcut la bornele ei arătau o valoare a tensiunii care era egală cu cea calculată în 1922 de către Cârpan însuşi. Invenţia a fost prezentată în cadrul unor comunicări ştiinţifice la Bologna, Paris şi Bucureşti, dar principiul funcţionării ei nu a putut fi explicat de oamenii de ştiinţă.
De altfel, numai un cerc restrâns de specialişti din domeniu ştiu despre existenţa pilei Karpen, lucru care nu ajută la elucidarea misterului. Şi mai interesant este faptul că pila Karpen nu este singura de acest fel. Alte pile similare, ce datează de mai mult de două milenii, sunt cunoscute sub denumirea de "Pilele din Bagdad". Este vorba de nişte dispozitive ce puteau transforma în energie electrică energia rezultată dintr-o reacţie chimică, generând electroni şi asigurând circulaţia acestora într-un anume sens.