Nu te aşteptai la asta! Câte E-uri conţin MERELE
"E-urile" conţinute intr-un aliment pe care il consumam sunt mai putin nocive decat un antinevralgic, un somnifer sau unul din numeroasele medicamente pe care le luam, desi stim ca produc efecte secundare. De altfel, natura insasi fabrica numeroase substante cu care doteaza alimentele noastre, ca sa fie placute, hranitoare si sanatoase.
Profesorul de chimie australian John Kennety si-a propus sa combata public conceptia gresita conform careia toate produsele marcate cu litera "E" ne-ar dauna si a elaborat o lista de componenti naturali, pe care-i produce planta insasi, notează ziare.com.
Componentii nu numai ca nu sunt nocivi, dar daca ar lipsi din planta, aceasta n-ar mai fi atractiva ca aliment, neavand aromele si gustul specific, scrie portalul Infoniac, oferindu-ne ca exemplu compozitia chimica a elementelor naturale dintr-un simplu mar. Iata deci ce "aditivi" putem gasi in mar, introdusi acolo de natura, nu de noi:
Regulatori de aciditate
E300 - acid ascorbic
E330 - acid citric
E334 - acid acetic
E363 - acid succinic
E374 - niacina
Coloranti:
E101 - riboflavina
E140 - clorofila
E160a - carotina
E163 - antociani
E181 - tannin
Conservanti
E260 - acid oxalic
E270 - acid lactic
E280 - acid proprionic
E296 - acid malic
Emulgator
E440 - pectina
Potentiator de gust si aroma
E620 - acid glutamic
Altele
E921 - cistina
Substante chimice naturale necuprinse in nomenclatorul "E":
Aldehida acetica
Hexanal
Butan-1-ol
Acetat de butil
Acetat de propil
Butanoat de propil
Hexil propanoat
Hexil hexanoat
Toate acestea sunt substante pe care natura insasi le-a inrodus in mar, iar daca merele ar creste in pom ambalate bucata cu bucata, substantele ar trebui sa fie inscrise pe eticheta, conform reglementarilor.
Adevarul este ca nu tot ce se numeste "E" devine automat daunator pentru noi si pentru sanatatea noastra.