Nu știm câți români sunt și nici nu vom afla
După dezastrul cu cele 450.000 de CNP-uri invalidate, Institutul Național de Statistică va prezenta pe 4 iulie 2013 primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Cu această ocazie, vor fi furnizate detalii, clarificări şi informaţii relevante referitoare la semnificaţia indicatorilor şi modul lor de construire. Datele complete privind recensamantul urmează să fie publicate în 2014.
Institutul Naţional de Statistică a anuțat recent că datele recensământului realizat în 2011 au fost viciate. Un numar de aproximativ 450.000 de Coduri Numerice Personale, reprezentând 2,33% din totalul formularelor completate, nu pot fi luate în considerare la calculul final datorită faptului că sunt eronate, incomplete, introduse de mai multe ori în baza de date, ori pur și simplu nu au fost completate.
Recensământul populaţiei din 2011, pentru care s-a cheltuit un buget impresionant de circa 200 de milioane de lei în perioadă de gravă recesiune pentru România, își pierde acum și valabilitatea, rezultatele finale având de suferit datorită modului superficial în care Cabinetul Boc a ales să desfășoare acest proces.
Încă de la demararea proiectului, recensământul populației a purtat amprenta intereselor PDL și ale Guvernului Boc. Trebuie să avem în vedere faptul că solicitarea CNP-ului în cadrul unui astfel de proces nu a avut caracter obligatoriu până în momentul 2011, când membrii PDL aflați la putere au impus declararea codului numeric personal sub presiunea amenzilor. Există surse care susțin că CNP-urile au fost folosite de Partidul Democrat Liberal pentru realizarea unei baze de date ce urma sa fie utilizată în scop electoral.
Mai mult decât atât, recensământul din 2011 a căpătat o importanță și mai mare prin prisma referendumului de demitere a președintelui organizat în vara anului 2012. Datorită cvorumului impus de 50% + 1 pentru validarea referendumului, care în final nu a fost împlinit, datele furnizate de INS au ajuns să capete o importanță sporită.
Chiar dacă aveau de câștigat de pe urma datelor adunate în urma recensământului, exceptând faptul că oricum nu a dorit să facă economie din banii bugetului de stat pentru realizarea lui, Guvernul Boc nu a asigurat nici măcar organizarea sa riguroasă, astfel încât informațiile rezultate să fie unele valide și să reflecte realitatea.
Aceasta nu este nici primul caz în care au existat probleme cu privirea activității INS din timpul guvernării PDL. Dacă ne amintim bine, este posibil ca demiterea lui Vergil Voineagu de la șefia INS să fi avut legătură și cu problemele privind referendumul. Voineagu a fost demis de către premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului Național de Statistică în ianuarie 2013 în primul rând datorită greșelilor comise în procesul de calculare a Produsului Intern Brut pentru anul 2011.
Dar în contextul referendumului de demitere a președintelui au existat controverse importante și în privința tergiversării procedurilor de calcul a numărului de votanți din țară, iar incompetența din cazul recensământului a reprezentat o problemă pentru toată perioada în care Voineagu a fost sprijinit de PDL la conducerea INS.
Dacă este să punem în balanță, pe de o parte, costurile extraordinare pe care le-a presupus organizarea recensământului din 2011, iar pe de cealaltă parte măsurile anti-criză adoptate de guvernul Boc, singurii care au de suferit sunt românii.
În final, după dezastrul cu cele 450.000 de CNP-uri invalidate, Institutul Național de Statistică va prezenta pe 4 iulie 2013 primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Cu această ocazie, vor fi furnizate detalii, clarificări şi informaţii relevante referitoare la semnificaţia indicatorilor şi modul lor de construire. Datele complete privind recensamantul urmează să fie publicate în 2014, iar până atunci aceastea vor fi corectate cu atenție.