Numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București poate atinge, până la finalul anului, pragul de 250.000
Numărul de angajați din clădirile de birouri clasa A și B din București a fost de aproximativ 240.000 la finalul primului semestru al anului, în creștere cu 25% în ultimii doi ani, și ar putea să ajungă la 250.000 până la sfârșitul anului, se arată într-un studiu, remis joi, AGERPRES.
"Numărul de angajați din clădirile de birouri clasa A și B din Bucuresti a fost de aproximativ 240.000 la finalul S1 2017. În prima jumătate a anului, numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne a crescut cu 6.100. Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu — Floreasca și zona de Vest rămân în continuare locațiile care au înregistrat cele mai mari creșteri, ocupând în continuare primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne. În general circa 55% din numărul total de angajați care lucrează în spații de birouri moderne își desfășoară activitatea în aceste zone ", conform studiului.
Un număr de aproape 50.000 de angajați lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera-Sud, aproape 45.000 în zona Barbu Văcărescu — Floreasca, iar în Vest în jur de 33.000.
Zonele de birouri care au cea mai mare rată de metri pătrați per angajat sunt cele consacrate pentru operațiunile principale, precum: Centrul de Business al Bucureștiului, zona Centrală și zona de Centru Nord, fără a lua în calcul zona Barbu Văcărescu — Floreasca.
Zona Pipera Sud are, în continuare, cea mai mică rată de metri pătrați per angajat, se menționează în studiul C&W Echinox.
"Piața forței de muncă din București a înregistrat o dinamică deosebită în ultimii doi ani. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, numărul total de angajați a crescut cu 63.000 în perioada S1 2015 — S1 2017, 52.000 dintre aceștia activând în sectorul serviciilor. Din datele noastre, în același interval, numărul angajaților care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri moderne a crescut cu 25%, echivalentul a 47.000 de persoane care s-au angajat in special in sectoare precum IT, BPO și servicii profesionale, de unde provin cei mai activi jucători din piața spațiilor de birouri", a declarat Mihaela Galațanu, Head of Research C&W Echinox.
Totodată, în studiu se arată că până la finalul anului 2017 numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București ar putea ajunge la pragul de 250.000.
Calculul numărului de angajați este realizat în funcție de destinația fiecărei zone de birouri și de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul primului semestru din 2017.