Numarul de lucrători străini admişi pe piaţa muncii din România în 2017: 5.500 persoane
Contingentul de lucrători străini ce vor fi nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România va fi, anul viitor, de 5.500 de persoane, la fel ca în 2016, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Din totalul acestora, 3.000 vor fi lucrători permanenţi, 700 lucrători detaşaţi, 700 lucrători ICT, 500 lucrători înalt calificaţi, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari şi 100 lucrători transfrontalieri.
Pentru 2016, numărul de lucrători străini nou admişi pe piaţa muncii a fost tot de 5.500 persoane, din care 3.500 lucrători permanenţi, 200 lucrători stagiari, 200 lucrători sezonieri, 100 lucrători transfrontalieri, 800 lucrători înalt calificaţi şi 700 lucrători detaşaţi.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, declara, la începutul lunii octombrie, că autorităţile lucrează la simplificarea vizelor pentru muncitorii străini, măsură care ar putea fi luată în mandatul actualului Guvern.
"În acest moment sunt lucruri pe care putem să le facem. O dată, să simplificăm regimul vizei. Este o chestiune care durează până la 6 luni ca cineva din exterior să poată să vină să lucreze (...) Ai nişte elemente în care se lucrează, pe proiecte. Vin, lucrează, pleacă. Vine un indian, scuze, care vine cu un proiect de IT, lucrează cu un vietnamez... Aici lucrăm efectiv cu Ministerul de Externe de vreo trei-patru luni la partea aceasta. Progresul există, nu este atât de rapid cum mi-aş fi dorit, dar cel puţin există măcar o minimă zonă de confort, că lucrăm la lucrul acesta. Ştiu cum e, că nu sună neapărat extrem de hotărât, dar avem lucrul acesta şi sperăm să îl putem termina pe mandatul actualului Guvern", a spus, atunci, Dragoş Pîslaru.