Numărul insolvenţelor va creşte anul acesta, în România, cu circa 10%

| 29 mai, 2013

Numărul insolvenţelor se va majora anul acesta, în România, cu circa 10%, din cauza creşterii consumului intern cu aproximativ 1,2%, conform unui studiu realizat de Coface, remis, miercuri, AGERPRES.

Anul trecut, a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru 23.665 de companii, cu 10% mai multe decât în 2011. "Sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la socurile interne sau externe şi al presiunii pentru creşterea lichidităţilor", se arată în studiul Coface.

Impactul crizei economice a fost puternic resimţit în ţările din Europa Centrală. Numărul insolvenţelor s-a majorat cu 3,5% în 2012, iar principalele responsabile pentru această involuţie au fost Bulgaria şi Croaţia, ambele prezentând o creştere dramatică anul trecut.

Singurele evoluţii pozitive au fost înregistrate de Estonia şi Letonia, deşi întreaga regiune a fost caracterizată de o tendinţă ascendentă în ultimii ani din punctul de vedere al companiilor insolvente. Comparativ cu 2009 (anul de criză, după prăbuşirea Lehman Brothers Holdings), în 2012 insolvenţele au crescut cu 38,7%.

Potrivit studiului Coface, cel mai afectat sector în 2012 a fost cel al construcţiilor. Companiile au avut de suferit din cauza programelor de austeritate şi a lipsei investiţiilor în locuinţele private. Cu probleme similare s-au confruntat şi industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţie. Acesta din urma experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale şomajului şi scăderea cheltuielilor gospodăriilor.

La polul opus, telecomunicaţiile, educaţia şi sănătatea au fost cele mai puţin afectate sectoare, înregistrând cele mai mici rate ale insolvenţelor în 2012.

Coface precizează că datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate în totalitate din cauza legislaţiei diferite pentru fiecare ţară în parte. Unele dintre acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolvenţei similară standardelor europene, în timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au în continuare nevoie de reforme.

Letonia, care a fost cea mai afectată ţară din regiune din cauza crizei, s-a confruntat cu o creştere foarte mare a insolvenţelor în 2009, dar a început să se stabilizeze în 2010. De atunci numărul insolvenţelor este într-o continuă scădere, în 2012 marcând o scădere de 3,6%. 

Pentru 2013, Coface estimează înrăutăţirea situaţiei. Insolvenţele vor creşte în majoritatea ţărilor din regiunea CEE. Un exemplu est , Polonia unde, in 2013 sunt aşteptate efectele crizei globale. Acestea îşi vor face simţită prezenţa într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvenţe.

Perspectivele de creştere se identifică foarte puţin în regiunea ţărilor CEE, dar Letonia este unul dintre exemplele în care dezvoltarea viitoare a economiei se presupune a fi în mare parte, pozitivă.

"Este evident că numărul insolvenţelor va creşte în 2013 şi în special vom regăsi insolvenţe ale companiilor medii şi mari, astfel că nici măcar numărul lor nu mai este relevant, ci ordinul de mărime şi impactul în economie. Zona central est-europeană suferă de la începutul anului 2013 prin prisma evoluţiei insolvenţelor şi numărului de incidente de plată, astfel că este nevoie mai mult ca oricând ca firmele să caute soluţii de management al riscului de credit şi să-şi protejeze business-ul pentru a putea supravieţui într-un context european din ce în ce mai nesigur. Prognozele noastre în privinţa riscului de credit este că acesta s-a înrăutăţit în 2013 şi această perspectivă se va menţine şi în perioada următoare", a declarat Constantin Coman, country manager, Coface România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ