Numărul victimelor violenţei domestice a scăzut în 2015
Numărul victimelor care au suferit abuzuri ce se încadrează în conceptul de violenţă domestică a scăzut în 2015, în condiţiile în care până acum au fost înregistrate 9.014 cazuri de violenţă în familie, faţă de 11.598 de cazuri anul trecut, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ana Costea, transmite Agerpres.
"Se înregistrează o scădere cu 24% faţă de anul 2013. Nu pot să ascund că urmare a relelor tratamente victimele violenţei domestice ajung să înceteze din viaţă, numărul deceselor înregistrate în 2014 ca urmare a acestor rele tratamente sau abuzuri fiind de 142. Acestea sunt datele înregistrate oficial şi sunt situaţii care nu ne sunt comunicate, care nu pot fi cuprinse în statistici pentru că există o teamă a persoanelor care suportă aceste violenţe de a denunţa aceste acte, le este teamă de consecinţe, de agravarea abuzurilor care se pot răsfrânge ulterior asupra lor. Pe de altă parte, pot fi persoane care fie suferă de deficienţe fizice sau psihice - şi atunci nu au capacitatea de a anunţa singuri violenţele sau relele tratamente pe care le suportă. Copiii sunt cei care suportă cel mai mult aceste violenţe domestice, iar pe locul doi se află femeile", a declarat ministrul Muncii, la lansarea unui call-center pentru victimele violenţei domestice.
Numărul la care pot apela victimele violenţei domestice este 0800.500.333, o linie telefonică gratuită la care operatorii vor răspunde non-stop. Aceştia vor direcţiona victimele către 42 de echipe de intervenţie interinstituţionale şi multidisciplinare înfiinţate la nivelul celor 41 de judeţe şi al municipiului Bucureşti.
Linia telefonică a fost înfiinţată în cadrul proiectului START - o viaţă de calitate în siguranţă, derulat de ANES pentru a preveni şi combate violenţa domestică şi traficul de persoane.
"În urma convorbirii telefonice, operatorii noştri vor pune întrebări victimelor pentru că, practic, va exista o fişă de identificare ce se va completa de către colegii noştri pentru a ne sprijini în înregistrarea acestor situaţii, în găsirea de soluţii care ne va permite să luăm legătura şi cu celelalte ministere care pot să fie solicitate în astfel de cazuri şi, într-un final, să aibă ca scop încercarea de a asigura în societate o viaţă decentă şi o viaţă de familie care să fie bazată pe ceea ce instituţia căsătoriei sau a parteneriatului consfinţeşte, pe dragoste şi afecţiune", a mai afirmat ministrul Muncii.
În altă ordine de idei, Ana Costea a precizat că Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi va primi şi alte responsabilităţi.
"Activitatea dânşilor nu se va opri aici pentru că, după ce o să îmi stabilesc obiectivele strategice, vor primi şi alte responsabilităţi. Una dintre ele va fi să se întărească această cooperare dintre autoritate şi societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale care au competenţe în acest domeniu. Scopul ministerului pe care îl conduc este acela de a încerca să reducă aceste situaţii, de a lua măsuri şi politici proactive, pentru că ceea ce îmi doresc este să avem o societate în care forţa de muncă, tinerii să fie sănătoşi, să fie oameni care să poată să dea măsura capacităţilor lor fizice şi intelectuale", a adăugat Costea.