O activitate banală TE APARĂ de o boală NECRUȚĂTOARE. Află cum să te ferești de aceasta!
Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din California, riscul de a se imbolnavi de dementa, la batranete, este mai mic la persoanele care au dinti si gingii sanatoase.
Se pare ca acest risc creste vertiginos mai ales in cazul celor care nu se spala pe dinti deloc sau maxim o data pe zi. Astfel, riscul de a se imbolnavi de dementa senila este cu 65% mai mare decat in cazul celor care pastreaza o buna igiena dentara, cu trei perieri zilnice.
“Nu se intampla doar ca mintea sa te determine sa te speli mai mult sau mai putin des pe dinti, ci si igiena dentară iti poate influenţa mintea”, a spus conducatorul studiului, Annila Paganini-Hall.
Si se pare ca periatul dintilor poate facilita aparitia dementei din cauza unei bacterii care afecteaza gingiile. Aceasta bacterie slabeste intregul organism si are un rol important in influentarea unor boli precum diabetul sau bolile de inima.
Rezultatele studiilor au mai aratat ca bolnavii de Alzheimer, cea mai grava forma de demenţa, au in creier mai mute bacterii din cele mentionate mai sus, decat persoanele normale. de aceea a fost emisa teoria potrivit careia aceste bacterii ajung in creier si determina inflamarea acestuia.
Pentru a obtine aceste rezultate concludente, au fost studiate 5.500 de persoane de-a lungul a 18 ani, care s-au spălat pe dinţi de cel mult o dată pe zi.
65% dintre ei au dezvoltat simptome de dementa odata cu inaintarea in varsta iar incidenţa bolilor a fost de 82% mai crescuta la femei fata de barbati.