O carte veche de 1.000 de ani răstoarnă TOATE teoriile istorice despre cultura strămoşilor noştri

| 21 feb, 2014

De la daci nu au rămas izvoare scrise. Prea puţine se ştiau despre locuitorii zonei carpato-dunărene, după retragerea romanilor. O carte veche de aproape 1.000 de ani, păstrată la Budapesta, răstoarnă teoriile istoricilor. Manuscrisul cuprinde primele documente scrise în această perioadă istorică.

A fost scrisă cu caractere dacice, de la dreapta la stânga, şi se citeşte de jos în sus. Vorbeşte despre despre vlahi şi regatul lor. Mulţi au încercat să descifreze Codexul Rohonczi, dar n-au putut. Arheologul Viorica Enachiuc a tradus, în premieră, filele misteriosului manuscris. În 1982, Viorica Enachiuc a aflat dintr-o revistă publicată în Ungaria de existenţa în arhivele Academiei Ungare a Codexului Rohonczi. Se spunea că e redactat într-o limbă necunoscută. A facut rost de o copie. Timp de 20 de ani, a muncit ca să-i descifreze tainele.

Manuscrisul se afla în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Republicii Ungaria. E o carte legată în piele. A fost păstrată în localitatea Rohonczi până în anul 1907. Groful Batthyany Gusytav a dăruit-o Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în 1838. Nu se ştie prin câte mâini a trecut de-a lungul secolelor. „Scriere secretă” După Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, îi scria cercetătorului Otto Gyurk, în legatura cu Codexul: „Se găseşte în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Ungariei o carte rară, Codexul Rohonczi. Acest Codex este scris cu o scriere secretă, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze până acum. Literele sunt asemănătoare scrierii greceşti. După ce a studiat Codexul, cercetătorul Otto Gyurk a publicat, în 1970, o parte din observaţiile sale într-un articol, în care a încercat să identifice acele semne din manuscris care ar putea semnifica cifre.

Viorica Enachiuc a descoperit că textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romana), cu caractere moştenite de la daci. „Sunt semne care au aparţinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legăturile respective. Textele din Rohonczi au fost redactate în latina vulgară, dar într-un alfabet dacic, în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni în epoca bronzului”, spune aceasta. Solii şi cântece ale vlahilor Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 şiruri. În text sunt intercalate miniaturi cu scene laice şi religioase. E scris cu cerneală violet. Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cântece şi rugăciuni, care include 86 de miniaturi. Consemnează înfiinţarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101. „Sunt informaţii despre organizarea administrativă şi militară a ţării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru şi mare, de la Dunăre spre nord până la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, a descoperit Viorica Enachiuc. „Jurământul tinerilor blaki” Codexul conţine şi versurile unui cântec de luptă, numit „Jurământul tinerilor blaki”, care a fost tradus în felul următor:

„O viaţă, tăciunele Şarpelui, puternic veghetor,/

Înşelator, să nu primeşti a te uni/

Cu prorocirile Şarpelui, anuale, pentru că lovit/

Vei fi/ Cântecul cetăţii aud îndelung/

Mergeţi vioi, juraţi pe caciulă, pe puternica caciulă!/

Să juri cu maturitate şi cu convingere!/

Să fiu ţie putere vie, trăiesc, în luptă să fiu!/

Alesul jurământ preţuieşte şoimul tău, mergi cu jurământ puternic!”

 

Cateva intrebari raman totusi fara raspuns, chiar si profesorii de istorie pot avea unele confuzii.

- Cât la sută din Dacia a fost cucerită de romani? Şi dacă profesorul ştie răspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se întindea de la vest la est, de la lacul Constanţa-Elveţia de azi şi până dincolo de Nipru).

- Câţi ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei? Şi dacă profesorul va răspunde: numai 164 ani, atunci puteţi merge la următoarea întrebare:

- Soldaţii „romani” chiar veneau de la Roma şi chiar erau fluenţi în limba latină ? Aici le va fi şi mai greu să vă răspundă, căci acei soldaţi „romani” vorbeau orice limbă numai latina nu!

Cohortele aflate pe pământul Daciei cuprindeau soldaţi din diferite părţi ale imperiului roman, uneori foarte îndepărtate. Găsim Britani din Anglia de azi, Asturi şi Lusitanieni din peninsula Iberică, Bosporeni din nordul Mării Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din părţile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reţi din părţile Austriei şi Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, până şi Numizi şi Mauri din nordul Africii (C.C..Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

- Cum a fost posibil ca într-un aşa de scurt interval istoric TOATĂ populaţia Daciei să-şi uite limba şi să înveţe o limbă nouă, limba latină , de la nişte soldaţi „romani” care nici ei nu o vorbeau?

Citeste mai multe pe worldwideromania.com.

Tag-uri: daci, manuscris
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 feb, 2014
dorinteodor
Codexul Rohonczi
eu ma consider de origine romana iar stramosii mei au cucerit tara pe care cetatenii IMPERIULUI ROMAN o numeam Dacia. si aici este intrebarea fundamentala: cum isi numeau tara locuitorii tarii pe care NOI o numeam Dacia? cum isi ziceau ei intre ei? ca sa stim despre cine vorbim....
01 noi, 2014
fanfan2
NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI;DACIA A FOST PRIMA ,civilizatie in Europa(TARTARIA)
22 feb, 2014
Paul
Cartea asta de o mie de ani nu este credibila. Practic nu se potriveste cu dovezile care le avem in prezent. Se banuieste ca nu ar fi prea buna ca sursa de informatii. Ca despre sistemul de scriere, cred ca e destul de suspect. Ma indiesc ca exista un sistem care se scrie de jos in sus.
22 feb, 2014
Ghita
Daci vorbeau limba latina!
Sustine poetul Horatiu, cu 150 de ani inainte ca Traian sa cucereasca o parte din Dacia, "Dacii si colhii ma cunosc, ei vorbesc o liba barbara de idioma latina"! Inalti oficiali ai Vaticanului sustin ca , nu "romana este o limba latina, ci latina este o limba romaneasca"! Se poate accesa "unsecret despre limba romana scos la iveala de catre Vatican"!
21 feb, 2014
RaDracones
Istoria e in gena noastra, istoricii doar o consemneaza iar politicienii incearca sa o prezinte cum vor interesele lor.
Niciodata n-am sa bag mana in foc pe o informatie scrisa pe un site, DAR... istoria pe care incearca sa ne-o bage pe gat de ceva vreme "mai marii" Europei are o gramada de lacune si de afirmatii pe care nici un copil nu le crede.
Idea idioata ca romanii sunt un popor format dupa cucerirea romana din contopirea cu dacii este atat de stupida incat nu poate fi crezuta decat de ignoranti. Aceeasi ignoranti care nici macar nu se obosesc sa caute macar un Herodot.
22 feb, 2014
Paul
Iti spun ca profesorul meu zicea ca Dacii si COLONISTII LATINOFONI sunt stramosii nostrii. Au venit is cativa romani insa cei mai multi nu era romani, ci oameni locuitori ai coloniilor.
21 feb, 2014
un roman
Pai da, prin straini!
Cate carti, cate inscrisuri ramase de la daci, ori despre daci n-au fost facute pierdute!
Prin straini le mai gasim! Dar intereseaza pe alesii nostri?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ