O firmă irlandeză a căutat degeaba gaze în Marea Neagră bulgară. România rămâne singura tentaţie
Compania irlandeză Protoceltic International a anunţat că nu este mulţumită cu rezultatele explorării platoului continental bulgăresc al Mării Negre şi că se va axa din acest an pe cele două perimetre marine concesionate în România. Acestea sunt situate pe porţiunea de mare câştigată de ţara noastră în urma procesului de la Haga de delimitare a platoului continental al Insulei Şerpilor.
Compania a anunţat azi că va muta platforma de foraj Prometu de pe platoul bulgăresc Kamchia în apele teritoriale ale României, în perimetrele concesionate, Est Cobălcescu sau Muridava. Irlandezii au abandonat explorările din Bulgaria, nefiind încurajaţi de rezultatele efectuate la adâncimi care au ajuns la 2.887 metri.
"GSP Prometeu se va muta în România pentru a fora două sonde de explorare în concesiunile off-shire Est Cobălcescu şi Muridava. Prima din ele va fi la Cobălcescu Sud-1 unde şansele de reuşită se situează între 23 şi 36%. Planificată la o adâncime totală de 3.100 metri, operaţiunea de forare va dura în jur de două luni. Cea de-a două va fi Muridava 1, unde există şanse de reuşită între 29 şi 43%", se arată într-un comunicat Petroceltic. Această ultimă concesiune se află foarte aproape de Olimpiskaya, locul unde ucraineenii au efectuat studii şi s-au arătate încrezători de reuşită. Asta s-a întâmplat înainte ca România să câştige procesul de la Haga pentru delimitarea platoului continental al Insulei Şerpilor contra Ucrainei.
Petroceltic va investi 20 de milioane de euro în cele două perimetre. În prezent deţine câte 40% din concesiunile Cobălcescu Est şi Muridava.
Marea Neagră este testată de Petrom, Lukoil, Sterling şi alte companii iar primele rezultate încurajatoare au apărut în blocul Neptun, acolo unde Petrom şi americanii de Exxon au descoperit o pungă de gaze care ar putea avea echivalentul a 50% din resursele certe de gaze ale României.