O nouă ipocrizie marca Crin Antonescu
Acciza la carburanţi, pentru care inclusiv un ministru liberal al Finanţelor a semnat, nu mai e brusc bună, în timp ce creşterea taxei radio-tv reprezintă o măsură ce trebuie adoptată pentru salvarea televiziunii publice.
De când a intrat în opoziţie, Crin Antonescu dă semne că s-ar fi trezit din starea de somnolenţă care îl afecta pe vremea când lucra alături de foştii săi parteneri din USL. De la plecarea din Uniune, liderul liberalilor nu a ratat aproape nicio ocazie de a ataca o majoritate din care, până în urmă cu câteva săptămâni, făcea parte. Desigur, e mai uşor să faci politică din rândurile opoziţiei, unde nu trebuie decât să dai din gură, în timp ce laşi actul guvernării în responsabilitatea celor afaţi la putere.
În orice caz, săptămâna aceasta Crin Antonescu a încercat aproape orice ca să devină vizibil, referindu-se în ieşirile sale publice la acele subiecte pe care domnia sa le consideră ca făcând parte din agenda publică. Pe lângă temele clasice legate de şansele PNL la europarlamentare şi ale domniei sale la prezidenţiale, desigur completate din belşug cu atacuri la adresa PSD, în ultimele zile liderul liberal a încercat să vorbească şi despre proiectele economice ale executivului.
Astfel, era logic ca liderul liberal să abordeze şi tema accizei care va intra în vigoare de la 1 aprilie, Crin Antonescu declarând că: "În condiţiile în care banii nu sunt destinaţi acestui obiectiv (construcţia de autostrăzi sau reducerea CAS, n.r.) şi sunt destinaţi acelui loc general din care, de fapt, prioritatea rezultă a fi întotdeauna clientela politică, evident că nu mai suntem de acord cu acest lucru şi nu mai susţinem această măsură a Guvernului. Atenţie încă o dată! Acciză pentru autostrăzi, da, sau varianta acciză împreună cu reducerea CAS-ului la angajator, da, acciză pentru a spori bugetul nediferenţiat în care alocă dânşii după aceea cum şi mai ales cui vor, nu". Pentru a potenţa mesajul, au urmat apoi ameninţări la adresa actualei puteri, inclusiv cu depunerea unei moţiuni cenzură, gest care a devenit noul sport favorit al partidelor aflate în opoziţie.
Trecând peste incoerenţa discursului său şi peste apropierea de tezele exprimate de Traian Băsescu – ştiţi, dumneavoastră, teza cu banii pentru clientela PSD – această opinie se bate cap în cap cu o altă idee exprimată de acelaşi Crin Antonescu. Cu doar câteva ore înainte de această alocuţiune, liderul liberal a fost întrebat în legătură cu o presupusă majorare a taxei radio-tv în scopul de a salva televiziunea publică. De această dată, liderul liberal a fost de acord, apreciind că majorarea nu ar împovăra pe nimeni, însă ar ajuta la redresarea economică a TVR.
Prin aceste două poziţionări publice, Crin Antonescu dă dovada supremă a ipocriziei care i-a caracterizat activitatea politică în ultimele luni. Acciza la carburanţi, pentru care inclusiv un ministrul liberal al Finanţelor a semnat, nu mai e brusc bună, în timp ce creşterea taxei radio-tv reprezintă o măsură ce trebuie adoptată pentru salvarea televiziunii publice. Ce mai conteză că economişti reputaţi au declarat că noua taxă aplicată carburanţilor nu va avea un impact semnificativ asupra preţurilor din România, atâta timp cât tema poate fi exploatată atât de bine într-un mod populist. Mai ştim un politician care ţine acelaşi discurs de la înălţimea Dealului Cotrocenilor, poziţie pe care şi Crin Antonescu şi-o doreşte cu ardoare.
Pot să înţeleg că liderul liberal este în prezent disperat după voturi, dar parcă a ajuns în punctul în care crede că orice poziţie publică, indiferent de cât de grotească ar fi, se justifică pentru câteva voturi în plus. Nu pot să înţeleg de ce românii ar vrea să îl aleagă pe Crin Antonescu, un politician care seamănă izbitor – în discurs şi acţiune – cu Traian Băsescu.