O nouă profesie independentă în România a devenit una din cele mai numeroase
Corpul mediatorilor a depăşit pragul de 10.000 de persoane, iar aceasta a devenit una dintre cele mai numeroase profesii independente din România, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului de Mediere din România, avocatul Dorin Bădulescu.
Numărul mediatorilor autorizaţi a fost, la finalul anului 2012, de numai 5.000 de persoane.
"În cursul anului 2013, au fost autorizaţi aproape 5.000 de mediatori, se estimează că, în următoarele luni, se va ajunge la 13.000-14.000 de mediatori, iar, la acest nivel, corpul profesional al mediatorilor se va stabiliza. Consiliul de mediere este în curs de culegere a datelor statistice privind efectele muncii mediatorilor, dar obiectivul principal rămâne rezolvarea a circa 50.000 de cauze lunar', a spus preşedintele Consiliului de Mediere din România, avocatul Dorin Bădulescu, citat de Agerpres.
Dorin Bădulescu a mai spus că pe lângă degrevarea instanţelor de procese, noua profesie contribuie la transformări la nivelul mentalităţii colective.
'Profesia a devenit foarte interesantă pentru intelectualii de forţă din ţara noastră care, pe lângă obţinerea unor venituri, doresc să aducă un strop de pace socială într-un ocean de conflicte şi neînţelegeri', a subliniat Bădulescu.
Preşedintele Consiliului de Mediere a mai declarat că 'următorul pas va fi introducerea medierii în şcoli, în acest sens se află în derulare încheierea unui Protocol cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care, probabil, va fi semnat în cursul acestei luni'.
La 1 august 2013 au intrat în vigoare dispoziţii legale ce reglementează modul de desfăşurare şi sancţiunile în caz de neîndeplinire a cerinţei de informare obligatorie cu privire la mediere.