O nouă soluție pentru protejarea populației de prețurile la energie
Noul sistem are ca scop eficientizarea mecanismului de livrare a energiei electrice și protejarea populației de prețurile la energie într-un sistem reglementat de stat.
Anul viitor, românii vor avea energie electrică livrată, într-un regim reglementat, de către cei mai mari producători din România, Nuclearelectrica și Hidroelectrica. Cele două companii s-au calificat în schema de alimentare de 11 TWh datorită prețurilor bune pe care le practică, care vor asigura un nivel mai mare de protecție pentru consumatori.
Companiile de stat vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În 2014 va exista o schimbare importantă și în cazul consumatorilor industriali, care vor cumpăra doar energie de pe piața liberă, conform calendarului stabilit de autorități cu Fondul Monetar Internațional și partenerii europeni. Dereglementarea va fi aplicată pentru populație doar peste trei ani, în 2017.
Noul sistem are ca scop eficientizarea mecanismului de livrare a energiei electrice și protejarea populației de prețurile la energie într-un sistem reglementat de stat. Acest lucru nu înseamnă totuși că Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor lucra în pierdere.
Statul are parte de câștiguri foarte bune de la cele două companii. De exemplu, anul acesta, Hidroelectrica va realiza un profit istoric de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani adunaţi. Astfel, deși ANRE va recunoaște tarife de 114 lei/MWh, față de costul de producție de 160 lei/MWh, diminuările la nivelul profitului vor fi doar de 30 de milioane de euro în 2014, datorate direct reglementărilor pentru populație.
Îm plus, salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.
Mai departe, anul viitor am putea asista la o listate pe bursa londoneză a Electrica, Hidroelectrica, dar şi unei serii de alte companii, după modelul Romgaz.
Recent, Nuclearelectrica (SNN) a vândut către Electrica Furnizare, pe bursa OPCOM, energie în valoare totala de 86,2 milioane de lei (19,2 milioane de euro) prin zece contracte incheiate care vizează un volum de 521.160 MWh.
Sectorul energetic din România trece prin niște schimbări semnificative, foarte multe dintre acestea fiind avantajoase pentru români. Pe măsură ce se va apropia momentul dereglementării pieței, vom putea asisa la o eficientizare a companiilor, la un volum mai mare de investiții și la o mai bună încasare la bugetul de stat, toate acestea aducând plus valoare strategiei de obținere a independenței energetice pentru România și Republica Moldova.