O veste bună: presa nu scrie despre BAC-ul olimpicilor
Pentru prima dată după mult timp, elevii care dau astăzi piept cu examenul de „maturitate” sau care îl vor susține în perioada 10 iunie – 5 iulie nu mai au senzația că sunt un fel de cobai, pe care se testează tot soiul de inovații organizatorice și au putut să se pregătească în liniște.
În timp ce agenda media pare să fie complet ocupată de tensiunile din interiorul USL sau de alte subiecte senzaționaliste, un subiect cu relevanță maximă pentru sute de elevi și familiile lor a trecut aproape neobservat: BAC-ul olimpicilor a debutat cu prima probă, cea de verificare a competenţelor de comunicare orală în limba română.
Simplul fapt că acest examen nu mai captează atenția media mi se pare cât se poate de grăitor, mai ales dacă facem o comparație cu mediatizarea intensivă de care BAC-ul și restul examenelor naționale beneficiau până nu cu mult timp în urmă.
Liniștea care s-a așternut în jurul acestor examene nu trebuie confundată în niciun caz cu lipsă de interes. Departe de așa ceva. Pur și simplu însă, media nu are ce să comenteze.
Și asta pentru că în ultimul an de zile, Ministerul Educației nu a stat cu mâinile în sân. Ba dimpotrivă. S-au făcut analize serioase pornind de la experiențele trecute în organizarea examenelor naționale și s-au făcut eforturi susținute pentru ca lucrurile care nu au fost în regulă până acum să fie îndreptate. Iar asta s-a văzut inclusiv la simulările organizate pentru testele naționale pe care le vor avea de susținut elevii din clasa a VIII-a și se vede și acum, la BAC-ul pentru olimpici.
Faptul că organizarea testelor naționale a reintrat în sfârșit în normalitate este o veste cât se poate de bună. Pentru prima dată după mult timp, elevii care dau astăzi piept cu examenul de „maturitate” sau care îl vor susține în perioada 10 iunie – 5 iulie nu mai au senzația că sunt un fel de cobai, pe care se testează tot soiul de inovații organizatorice și au putut să se pregătească în liniște. Și la fel și colegii lor mai tineri, din clasa a VIII-a, care vor susține testele naționale. Ceea ce nu e de ici de colo pentru aceste generații de elevi, care au trebuit să treacă, pe parcursul anilor de școală, prin nenumărate schimbări de organizare sau de curricula, care de care mai radicale.
Dincolo însă de impactul asupra celor vizați direct, această reintrare în normalitate este un semnal deosebit de important pentru întreaga societate. Fiindcă, fără un sistem educațional performant, construit pe baze organizatorice solide, România nu are nicio șansă să evolueze rapid spre mai bine. Iar faptul că, după ani și ani de scandaluri privind examenele naționale, lucrurile au început în sfârșit să se așeze pe făgașul lor firesc ne îndreptățește să sperăm că școala românească va redeveni în curând un motor care funcționează la turație maximă, trăgând după sine întreaga Românie.