Oamenii de afaceri: Parlamentul „adâncește nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat”

| 05 iul, 13:52

Comunitatea oamenilor de afaceri, atât români, cât și străini, consideră că modificarea codurilor penale face parte din „asaltul asupra statului de drept”, și „România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social și economic”

În declarația comună a AmCham România (Camera de Comerț Americană în România), AHK (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), Confederația Patronală Concordia și RBL (Romanian Business Leaders), oamenii de afaceri își arată îngrijorarea față de derapajul de la normele statului de drept și a regulilor democratice promovate de Parlamentul de la București.

„Comunitatea de afaceri reprezentată de AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană în România), AHK (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Confederaţia Patronală Concordia şi RBL (Romanian Business Leaders) este extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun România pe o traiectorie  descendentă din punct de vedere social şi economic”, se arată într-un comunicat de presă.

Adoptarea Codului penal este doar ultima inițiativă legislativă controversată dintr-o serie care pune în pericol climatul economic din România. „Motivarea acestor inițiative legislative este fără o logică fundamentată din punct de vedere economic și social, acestea fiind totodată în mod evident partizane. Exemple precum cel privind anularea obligaţiilor de respectare a guvernanţei corporative de către companiile de stat lasă loc pentru abuzuri, politizarea managementului și lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.”

Comunitatea de afaceri acuză direct guvernarea PSD-ALDE de impasul în care s-a ajuns: „Asistăm în ultimele 18 luni la o mobilizare fără precedent a decidenţilor în jurul unor teme periferice din punct de  vedere al urgenţei şi importanţei pentru România şi români, în timp ce priorităţi naţionale, precum educaţia, sănătatea, infrastructura, nu au depăşit stadiul de “strategii de sertar”. Deşi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija faţă de cetăţean, de fapt, acestea adâncesc nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat.”

Sensul în care au fost modificate legile Justiției, în special a celei penale, pune în pericol respectarea angajamentelor asumate de România în cadrul parteneriatelor încheiate cu NATO și UE și a perspectivei de aderare la UE.

„Insistenţa în direcţia modificărilor legislaţiei penale, în pofida valului de reacţii din partea societăţii şi a avertismentelor partenerilor internaţionali, creează un climat de neîncredere care afectează obiectivele asumate ale României: să fie un partener de încredere al NATO și UE, să adere la OECD și să creeze bunăstare cetățenilor săi.

Aceste măsuri și modul în care ele sunt adoptate în mod unilateral erodează credibilitatea României, scad apetitul pentru investiții, cresc costurile pentru împrumuturile din sectoarele public și privat și nu în ultimul rând periclitează stabilitatea macroeconomică obtinuță cu mult efort.

Este nedemn ca în anul Centenarului său prioritățile agendei publice şi legislative ale României să fie dominate de subiecte care pun în pericol prezentul şi viitorul său şi al românilor”, se spune în comunicatul de presă comun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ