Oare cine este noua țintă a lui Antonescu?
Declarațiile lui Antonescu de la sfârșitul săptămânii trecute prin care anunța că Traian Băsescu nu mai reprezintă o țintă pentru el, vin doar să întărească ieșirile sale din ultima perioadă. Președintele PNL și-a mutat tirul criticilor de pe Traian Băsescu, asupra premierului Victor Ponta, de unde se gândește că poate câștiga mai mult capital electoral.
De câteva săptămâni, Crin Antonescu pare să fi uitat de Băsescu, de neregulile și nedreptățile care au avut loc în guvernările patronate de acesta. Începând cu protestele de la Roșia Montană, Antonescu a încercat să câștige voturi pentru viitoare lui campanie prezidențială prin poziționarea contra guvernului.
Această schimbare de atitudine din partea lui Antonescu vine ca urmare a unei „revelații” a acestuia, care și-a dat seama că nu trebuie să mai meargă pe un mesaj împotriva președintelui, care nu mai reprezintă o amenințare pentru el, ci trebuie să câștige pe baza unui proiect. Problema este că, dacă Antonescu vrea să câștige cu proiectul USL, atunci trebuie să își asume și tot ceea ce face guvernul, ceea ce el nu este dispus. Așadar, este mai ușor să schimbi țintele atacurilor, de la Cotroceni, la Palatul Victoria.
Este de înțeles până la urmă și această abordare a lui Antonescu. El nu a fost obișnuit să câștige capital de imagine fiind la putere, sau reprezentând puterea. Acesta este mai degrabă un veșnic opozant al guvernului, oricare ar fi acesta. Președintele liberal ne obișnuise în trecut cu discursuri care dădeau impresia că este un foarte bun orator, însă, cu timpul acel talent s-a stins. Acum, probabil încearcă să revină la discursul care l-a consacrat. Numai că, spre deosebire de alte dăți, actualul guvern este unul pe care partidul său l-a girat și continuă să o facă.
Acest joc de a fi la guvernare și de a fi în opoziție în același timp, s-ar putea să îi aducă o mulțime de dezavantaje lui Antonescu. În primul rând, a-l lua pe Victor Ponta în vizor și a-l critica atât pe el, cât și guvernul său, va fi un semnal negativ pentru susținătorii PSD. A doua problemă a lui Antonescu este că prin această abordare critică la adresa colegilor de alianță, ar putea să ducă din partea social-democraților la o reacție împotriva sa.
Deocamdată, Crin Antonescu atacă pe toată lumea și pe nimeni. El ia în vizorul țintei sale pe toți oamenii politici, după care se face că a declarat altceva decât a făcut. Când spune ceva de premier și apoi este întrebat de subiectul respectiv, Antonescu se eschivează, spune că nu își aduce aminte sau că nu se referea la premier. Acest du-te - vino în declarațiile lui Antonescu nu face decât să producă în rândul electoratului o stare de confuzie.
Criticile aduse lui Ponta relevă și o temere din partea lui Antonescu în ceea ce privește locul său de prezidențiabil din partea USL. Sondajele arată că de anul trecut și până în prezent liderul liberal a cunoscut o scădere continuă, în timp ce colegul său de alianță s-a menținut în general la același scor, în ciuda faptului că ocupă funcția de premier. Din partea lui Antonescu reprezintă o greșeală criticarea guvernului pentru că, după cum s-a văzut, cu cât va critica mai mult Executivul, cu atât va avea mai mult de pierdut.
Așadar, schimbarea centrului de atenție al lui Antonescu de la Băsescu asupra lui Ponta, este în defavoarea sa. De asemenea, șeful liberalilor nu prea a avut un alt discurs în afară de cel împotriva lui Băsescu. Ca președinte al Senatului el a fost foarte puțin vizibil, iar temele sale de ieșit în public erau în special cele date de faptul că partidul său este la guvernare. Strategia lui Antonescu de a se poziționa contra guvernului nu pare a fi pe placul pesediștilor, care l-au avertizat în legătură cu criticile făcute în ultima perioadă. Ceea ce invocă cei din PSD este un lucru rațional, acela că Antonescu ar trebui să își aducă aminte că și el face parte din actuala guvernare și că trebuie să înceteze cu astfel de abordări critice și fără rost.