Șoferii se urcă băuți la volan în toată Europa
România, unde până acum alcoolemia legală era zero, se situează, din perspectiva mortalității generate de accidentele rutiere (deci inclusiv a celor a căror cauză este alcoolul) pe locul trei la nivelul Uniunii Europene.
În multitudinea comentatorilor care s-au exprimat asupra proiectul noului Cod rutier, se remarcă o categorie de ”analiști” care acuză existența unei așa-zise contradicții între principiul general, enunțat de către premierul Ponta, al ”toleranței zero” față de cei care pun în pericol siguranța circulaței publice și intenția cabinetului de a ”da liber” la volan șoferilor care au consumat o bere sau un pahar cu vin.
Desigur, se poate discuta despre efectul pe care îl are o concentrație anume de alcool în sânge asupra fiecărui individ în parte. În elaborarea legislației se lucrează însă cu generalizări și, după cum o demonstrează inclusiv practica europeană, a permite șoferilor să conducă în contextul în care au băut o banală bere, nu a produs nici pe departe un carnagiu pe șoselele țărilor care nu interzic cu desăvârșire alcoolul la volan.
În schimb, România, unde până acum alcoolemia legală era zero, se situa, din perspectiva mortalității generate de accidentele rutiere (deci inclusiv a celor a căror cauză este alcoolul) pe locul trei la nivelul Uniunii Europene.
De altminteri, în Europa, practica interzicerii complete a consumului de alcool la volan este marginală. Mai exact, doar șapte state aplică o asemenea prevedere: Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Rusia, Slovacia și Ucraina.
La polul opus, al țărilor cele mai permisive în raport cu consumul de alcool la volan regăsim Irlanda și Marea Britanie, unde limita legală este de 0,79 la mie. Indiferent însă dacă au consumat alcool peste limita legală sau nu, polițiștii le pot solicita șoferilor, prin teste prestabilite, să dovedească faptul că au capacitatea de a conduce.
Pe șoselele din Suedia, limita legală de alcool în sânge este de 0,19 grame la mie. În Norvegia, circulația pe drumurile publice este permisă cu co concentrație de alcool în sânge care nu depășește 0,2 grame la mie. În Belgia, limita legală este de 0,3 grame la mie, iar depășirea acesteia se sancționează cu o amendă de 137 de euro, care se poate majora pentru neplată la 2.750 de euro.
Pentru o depășire și mai mare a limitei permise, amenda este de 5.500 de euro, iar refuzul plății se sancționeaza cu 11.000
de euro și chiar suspendarea permisului pentru 5 ani.
În Germania, Franța, Olanda, Grecia, Finlanda, Spania și Elveția limita legală este de 0,49 grame la mie. În Germania, sancțiunile pentru depășirea concentrației de alcool permise pornesc de la o amendă de 125 de euro și până la interzicerea intrării pe teritoriul țării. În Italia, alcoolemia legală este de maxim 0,50 de grame la mie.
Se constată așadar că propunerea românească, prin care limita legală este stabilită la 0,2 grame la mie, se situează la nivelul inferior al alcoolemiilor permise în majoritatea statelor europene. Un șofer care circulă nestingherit, spre exemplu, pe șoselele din Marea Britanie sau Irlanda ar săvârși o infrațiune conform proiectului noului Cod rutier. De unde se poate trage concluzia că acest proiect aliniază legislația românească la ceea ce se practică în majoritatea țărilor europene, păstrând însă limite ale alcoolemiei destul de drastice față de restul statelor care permit consumul de alcool la volan.