Oferte noi pentru minerii olteni
Întâlnirea de la Târgu-Jiu între ministrul Energiei, Anton Anton, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor s-a încheiat cu o nouă ofertă pentru mineri de majorare a salariilor.
Rămâne de văzut dacă aceștia vor fi mulțumiți cu noua ofertă și dacă vor accepta să reia activitatea în cariere, pentru a se încheia criza energetică în care se află acum România. Anton Anton a spus, la finalul întâlnirii, că este luată în calcul și eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Este celebra taxă aprobată pe neașteptate de Guvernul Dăncilă, fără niciun fel de dezbatere, la finalul anului trecut.
"Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune", a spus Anton Anton. Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care compania este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă 40% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.
"Una dintre marile probleme e reprezentată de certificatele CO2, aproape 40% din cifra de afaceri. I-am prezentat situația și comisarului european pe energie. Am ajuns la prețuri ale certificatelor pe care nu le putem suporta. La ME creăm o schemă ca CEO și alții să reducă această povară a certificatelor", a spus ministrul.
Reamintim că bomboana pe colivă pentru CE Oltenia, societate care se află oricum într-o situație financiară dificilă, a fost Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri, care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, care se aplică pe ceea ce au realizat în 2018. În seara în care a fost aprobată, ministrul finanțelor și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au fost întrebați, la o conferință de presă, exact despre modul în care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia și despre situația minerilor de acolo. Vâlcov nu a vrut să răspundă ce se va întâmpla cu CE Oltenia și a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, în aceeași conferință de presă, au fost întrebați dacă își asumă responsabilitatea în cazul în care Ordonanța va produce efecte negative asupra economiei. Inițial au refuzat să răspundă. Abia după insistențe, Teodorovici a spus că da, având în vedere că a semnat actul normativ.
Noile oferte pentru minerii din Gorj
- Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;
- Pentru conducători formație lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net;
- Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;
- Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.
- De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toți salariații în sumă de 1450 lei, începând cu data de 01.05.2019.
- Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda în aceleași condiții ca și primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câștig net de cel putin 330 lei.
- Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.
- Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.
Până acum erau oferite majorări salariale între 400 și 700 lei brut.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x