Oficial american: Nici n-am fi putut visa un partener mai bun decât România
Adjunctul asistentului secretarului de stat pentru politică spaţială şi de apărare din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Frank Rose, a declarat, marţi, în cadrul unei prelegeri pe tema securităţii internaţionale şi apărării împotriva rachetelor balistice că Statele Unite n-ar fi putut visa un partener mai bun decât România.
"Statele Unite sunt angajate 100% în angajarea securităţii României, a întregii ţări. Este obligaţia noastră în baza Tratatului de la Washington. Este un dialog foarte solid între noi şi partenerii români, un dialog excelent. Nici n-am fi putut visa un partener mai bun ca să punem în aplicare acest parteneriat şi aceste tratate", a spus Frank Rose.
El a amintit că există un acord bilateral încheiat în 2011 pentru construirea unei baze găzduită de România, care urmează să fie operaţionalizată din 2015.
"M-am ocupat de negocierea acestui acord şi am avut un partener minunat în domnul Aurescu. Apreciem în mod deosebit acţiunile şi eforturile României pentru punerea pe picioare a bazei Deveselu. Apreciem, de asemenea, sprijinul guvernamental pentru punerea în aplicare a acestor acorduri şi tratate, parte din eforturile internaţionale de apărare antirachetă. Nici nu puteam să pretindem un partener mai bun decât România", a adăugat oficialul american.
La eveniment a participat şi Rose Gottemoeller, subsecretar de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională.
Aceasta a vorbit despre pericolul reprezentat de armamentul nuclear şi despre eforturile Statelor Unite în direcţia dezarmării nucleare. În opinia sa, subiectul înarmării şi dezarmării nucleare e departe de a mai rămâne în atenţia oamenilor, dar rămâne, totuşi, "o mare problemă".
"Îngrijorarea noastră este ca aceste arme nucleare să nu cadă în urmele teroriştilor. (...) Noi considerăm că politica non-proliferării este cel mai bun, cel mai de încredere instrument pe care îl avem pentru a împiedica ca armamentul nuclear să ajungă în mâinile teroriştilor", a arătat Gottemoeller.
Prezent la eveniment, secretarul de stat român pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a subliniat că apărarea antirachetă este o problemă strategică, de cea mai înaltă importanţă, iar acordul româno-american din septembrie 2011 reprezintă o expresie concretă a Parteneriatului Strategic dintre cele două state.
"Asistăm la creşterea riscurilor şi ameninţărilor în zona euro-atlantică. Totul devine imprevizibil şi se accelerează. SUA sprijină eforturile aliate, iar noi considerăm că este de datoria noastră să contribuim la aceste eforturi", a spus Aurescu.