Oficial BRD: România nu își permite foarte mult spațiu fiscal pentru investiții publice masive
România nu îşi permite foarte mult spaţiu fiscal pentru investiţii publice masive, singura soluţie pe care o are la îndemână fiind să devină mai prietenoasă cu pieţele, a declarat marţi Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale.
"România nu este o ţară care să îşi permită foarte mult spaţiu fiscal pentru investiţii publice masive, mai ales în situaţia actuală care să meargă prin capilaritatea acţiunilor economice către IMM-uri. Nu este nici o ţară care să îşi permită, precum cele dezvoltate, o relaxare cantitativă datorită structurii deficitare a economiei şi punerii potenţiale în pericol a stabilităţii financiare dacă s-ar recurge la acestă metodă. Băncile nu pot nici ele acompania, cel puţin în perioadă actuală, masiv zona de IMM-uri datorită cadrului de reglementare înăsprit. Singura modalitate pe care România o are este să devină mai prietenoasă cu pieţele", a afirmat Cercel la un seminar pe tema garantării şi contragarantării creditelor bancare.
În ceea ce priveşte fondurile europene, Cercel apreciază că aceastea sunt direcţionate către o economie cu o anumită structură şi că "degeaba sunt atrase" dacă nu au un efect multiplicator în economie.
"Singura modalitate de a crea un efect de multiplicare este de a crea un mediu economic, financiar şi legal care să fie prietenos pieţelor", a spus Cercel.
Directorul BRD apreciază că băncile sunt prudente faţă de creditarea IMM-urilor şi din cauza lipsei de disciplină contractuală, atât în relaţiile dintre firme, dar şi la respectarea clauzelor la contractele de credit. Acesta spune că nu sunt puţine situaţiile când IMM-urile nu respectă diverse clauze din contractele de credit, băncile devenind astfel mai prudente la analiza dosarelor de creditare.
Alt factor luat în calcul de către bănci este rata de neperformanţă foarte mare la nivelul băncilor în privinţa creditelor acordate IMM-urilor, în general fiind de peste 25%, însă la multe categorii de IMM-uri rata de neperformanţă depăşeşte 40%. Alte probleme reprezintă creşterea numărului de insolvenţe, din care multe nu sunt etice, şi dificultatea valorificării garanţiilor.