Oficial: Fonduri europene nerambursabile pentru construcţia metroului din Drumul Taberei
Ministerul Transporturilor a primit confirmarea că Metroul de Drumul Taberei a fost inclus în Programul Operaţional Sectorial pe Transport şi va primi fonduri europene nerambursabile.
Proiectul Magistralei 5 de Metrou Drumul Taberei – Eroilor a fost declarat eligibil de către Comisia Europeană şi poate primi de la Finanţe toţi banii necesari pentru a se derula conform programului. Deşi există întârzieri în lucrări, constructorul Astaldi fiind cel mai în urmă, totuşi în acest an şi anul următor finanţarea lucrărilor este asigurată, informează ECONOMICA.net.
„Joia trecută(1 august – n.r.) a venit răspunsul oficial de la Comisia Europeană privind acceptul acesteia de a introduce Metroul de Drumul Taberei pe lista proiectelor cu finanţare POS-T(Programul Operaţional Sectorial pe Transport ). Avem astfel asigurate 400 de milioane de lei pentru lucrările de până la sfârşitul anului. Peste o lună, în 7 septembrie, începe săparea tunelului de la metrou de către cele două scuturi(frezele gigantice denumite Varvara şi Filofteia- n.r.). Avem banii asiguraţi lucrărilor, deja constructorii au adus 8 basculante cu echipamente necesare săpăturilor”, a arătat directorul Metrorex Aurel Radu.
Odată proiectul inclus pe POS-T, statul poate finanţa direct lucrările, urmând să-şi deconteze banii de la UE.
Potrivit directorului Metrorex, frezele sunt deja în pământ la Academia Militară. De acolo începe săparea tunelului spre Drumul Taberei. Nu se va lucra concomitent. Prima freză sapă timp de două săptămâni dupa care se opreşte şi-i urmează a doua.
7 septembrie este cel de-al treilea termen oferit de conducerea Metrorex pentru începerea lucrărilor la tunelul de metrou, după 1 iulie şi 1 august.
Directorul Radu se plânge că întârzierile din iarna şi primăvara trecută la programul metroului au fost în parte din lipsa banilor şi în parte din cauza lucrărilor restante ale constructorului Astaldi. De altfel, italienii au fost şi ameninţaţi cu rezilierea contractului dacă nu ajung cu lucrările la zi.
În prima parte a acestui an, lucrările la Metroul de Drumul Taberei au fost sistate din lipsă de fonduri. Ulterior, prin Hotărăre de Guvern s-au alocat sumele necesare pentru ca lucrările să se reia, banii provenind, în principal, din vânzarea certificatelor de emisie CO2 pe care statul român le-a primit în urma Conveţiei de la Kyoto.
Metroul de Drumul Taberei are o lungime totală de aproximativ şase kilometri şi va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro.
Lucrările sunt efectuate de un consorţiu de firme din care face parte Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România)