Oficial francez: Nu există o problemă legată de romi între Franța și România
Directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, Yannick Imbert, a declarat, joi, la București, că nu există o problemă legată de romi între România și Franța, fiind vorba, de fapt, de o problemă legată de integrarea unei populații care are specificul ei și care cunoaște "discriminarea și excluziunea".
"Nu există o problemă legată de romi între Franța și România. Avem o problemă de integrare a unei populații care are specificitatea sa, dar care este o populație, printre altele, care cunoaște, din păcate, discriminarea și excluziunea, probleme pe care le cunoaștem, fie că este cazul romilor care doresc să rămână în Franța sau a celor care doresc să se întoarcă în România. Această problematică trebuie s-o înțelegem, trebuie s-o împărtășim și bineînțeles trebuie să o împărtășim și colegilor noștri europeni, să fie informați de experiența pe care am câștigat-o. Așteptările sunt mari și pe viitor va trebui să știm să le răspundem", a spus Imbert, citat de Agerpres.
Citește și: Klaus Iohannis, mesaj pentru romi:""Diversitatea de cultură și tradiție poate îmbogăți o societate"
În acest context, el a evocat acordul-cadru semnat în 2012 între autoritățile române și franceze privind programul experimental de reintegrare a familiilor române care aparțin minorității rome.
"Deplasarea mea în România a fost scurtă, dar extrem de densă și am fost foarte impresionat de evoluțiile și consistența dosarelor care sunt lucrate împreună cu ministerele implicate și pot să spun că acordul care inițial a fost destul de restrâns și care după aceea s-a dezvoltat grație unei atenții deosebite se înscrie acum într-o abordare mult mai largă, mult mai vastă, mai echilibrată, între cele două țări ale noastre", a afirmat oficialul de la Paris.
La rândul său, ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a exprimat opinia că există "o complementaritate puternică" între acordul menționat și toate măsurile întreprinse de România pentru a favoriza reinserția populației aflate într-o situație dificilă.
"Mă gândesc la investițiile (...) care s-au făcut în domeniul imobiliar, în domeniul accesului la locurile de muncă și mă gândesc, de asemenea, la domeniul sănătății și al educației", a adăugat diplomatul francez.