Oficialii europeni cer României să aloce mai mulţi bani combaterii sărăciei
Comisia Europeană va susţine în viitoarea perioadă de programare 2014-2020 incluziunea socială şi combaterea sărăciei şi, ca atare, se aşteaptă ca România să propună în următoarele zile un acord de parteneriat revizuit şi să se orienteze spre persoanele cel mai grav afectate de sărăcie şi excluziune socială, a declarat, miercuri, reprezentantul CE Philippe Hatt.
Propunerea pentru următoarea perioadă de programare pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate este de 20% din bugetul Fondului Social European pentru atingerea acestui obiectiv, a spus Philippe Hatt, Head of Unit România, Bulgaria şi Malta, DG Employment, Comisia Europeană, la seminarul internaţional privind dezinstituţionalizarea, organizat la Bucureşti de Ministerul Muncii şi UNICEF, potrivit Mediafax. "Comisia Europeană este foarte hotărâtă să ducă la bun sfârşit acest obiectiv şi se aşteaptă ca România să se orienteze în primul rând către persoanele cele mai afectate de sărăcie şi excluziune socială. Obiectivul combaterii sărăciei a evoluat la nivel european. Toate instituţiile europene susţin incluziunea socială şi doresc ca toate statele membre să crească rata de incluziune. În Europa, mulţi oameni trăiesc în sistemul rezidenţial, care îi separă de comunitate. Dezinstituţionalizarea este parte dintr-o misiune strategică. (...) Trebuie să ne asigurăm că persoanele vulnerabile sunt primele care beneficiază de noul program de finanţare", a mai spus Philippe Hatt.
Proiecte pentru tinerii majori instituţionalizaţi Pe de altă parte, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat că unul dintre grupurile ţintă pentru următoarea perioadă de programare îl reprezintă tinerii de 18 ani care trebuie să părăsească sistemul rezidenţial. "Avem probleme cu copiii de 18 ani care se trezesc în mijlocul unei societăţi şi să ştiţi că este destul de greu să se integreze. De aceea, ei trebuie să fie pregătiţi de mici şi în această direcţie trebuie să dezvoltăm o parte din serviciile noastre", a spus ministrul la seminar.
Dezinstituţionalizarea copiilor, primul pas către o viaţă normală Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că România a trecut printr-o fază importantă de dezinstituţionalizare a copiilor, iar acum ar trebui să pună accent pe prevenirea separării copilului de familie, care ar aduce şi beneficii materiale statului, reducând simţitor cheltuielile cu aceşti copii. "Cu toţii ne amintim imaginile înfiorătoare ale copiilor neglijaţi şi abuzaţi din orfelinate, transmise în întreaga lume în 1990. Sub conducerea guvernelor din România, în parteneriat cu mulţi actori locali şi internaţionali, numărul copiilor instituţionalizaţi a scăzut de la 100.000 la 24.000.
Numărul copiilor din servicii alternative, precum plasamentul de tip familial sau tutela, a crescut practic de la 0 la 42.000. În consecinţă, rata instituţionalizării în rândul copiilor din România se află în prezent la nivelul mediei europene. (...) A sosit vremea ca aceste reforme să se concentreze pe următoarea etapă: prevenirea separării copiilor de familiile lor", a spus Sandie Blanchet, potrivit Mediafax. "Conform unor calcule simple, un asistent social plătit cu 20.000 de lei pe an, care previne instituţionalizarea unui singur copil, scuteşte statul de o cheltuială de 120.000 de lei", a mai spus Blanchet.
Ea a precizat că în ultimii 10 ani, numărul copiilor separaţi de familiile lor a stagnat la aproximativ 60.000, dar a subliniat că multe dintre aceste separări puteau fi prevenite, pentru că cei mici sunt separaţi mai ales din cauza sărăciei şi astfel ajung în grija statului, în instituţii. "Din ce în ce mai mulţi copii sunt separaţi de familiile lor din cauza violenţei şi nu se face nimic decât atunci când este prea târziu şi copilul are nevoie de măsuri de protecţie.
În multe cazuri, copiii au anumite dizabilităţi şi cum părinţii nu beneficiază de sprijin, iar servicii locale nu există, aceşti copii ajung în instituţii specializate. Aceştia oferă servicii de asistenţă atât familiilor vulnerabile, cât şi copiilor, şi identifică soluţii la probleme adesea complexe şi conexe", a mai spus reprezentantul UNICEF.