Olimpicii României câştigă tot
Anul acesta, rezultatele olimpicilor noştri sunt de excepţie, bifând nu mai puţin de opt Olimpiade unde au adus medalii. Asemenea rezultate, care confirmă că şcoala românească produce încă elevi de înaltă performanţă, merită răsplătite. Guvernul Ponta s-a angajat, printr-o Hotărâre de Guvern, să premieze rezultatele la Olimpiadele Internaţionale cu până la 12.180 de lei.
Sfârşitul anului şcolar nu aduce vacanţa pentru toată lumea. Elevii de performanţă intră în focul olimpiadelor internaţionale şi aduc, de regulă, rezultate remarcabile pentru România. Anul acesta, rezultatele olimpicilor noştri sunt însă de excepţie. Iată, pe scurt, o listă a câtorva dintre cele mai importante medalii obţinute de elevii români.
1. Geografie. Locul I la Olimpiada Internaţională de Geografie. Delegaţia României a obţinut trei medalii de aur şi una de argint la olimpiada organizată la Kyoto (Japonia). În 2012, România s-a clasat pe locul doi.
2. Astronomie şi Astrofizică. Elevii români au obţinut cinci medalii, două de aur, două de argint şi una de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică, acesta fiind cel mai bun rezultat al României in istoria participării la competiție.
3. Lingvistică. România a obţinut locul 3 în proba pe echipe şi două menţiuni individuale la Olimpiada Internaţională de lingvistică care a avut loc la Manchester.
4. Matematică. România a obţinut șase medalii, trei de argint şi trei de bronz, la ediţia cu numărul 54 a Olimpiadei Internaționale de Matematică desfăşurată în localitatea columbiană Santa Maria. Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a reunit 547 de participanţi din 103 ţări.
5. Chimie. Elevii români au câştigat trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie care a avut loc la Moscova. La competiţia din acest an au participat 279 de concurenţi din 77 de ţări. În luna aprilie, lotul olimpic de chimie al României a obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi trei de bronz la a 47-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev", desfăşurată în perioada 23 - 30 aprilie 2013, în capitala Uzbekistanului, Taşkent.
6. Fizică. Olimpicii români au obţinut 5 medalii, 2 de aur şi 3 de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică. Graţie acestei performanţe, România s-a clasat pe primul loc în Europa, respectiv pe locul 5 la nivel mondial.
7. Informatică. Rezultate de excepţie pentru România la Olimpiada Internaţională de Informatică care a avut loc la Brisbane, Australia. Elevii români au obţinut două medalii de aur, una de argint şi una de bronz, În urma rezultatului, România s-a clasat pe locul 5 pe naţiuni, după China, Rusia, Coreea de Sud şi SUA.
8. Olimpiada pluridisciplinară. Elevii români au câştigat 13 medalii, dintre care 9 de aur la Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada care a avut loc în Rusia. Medaliile de aur au fost obţinute la disciplinele informatică, matematică, fizică şi chimie. Este un palmares net superior în comparaţie cu rezultatele înregistrate în ultimii doi ani, când au fost obţinute 11 medalii (aur - 4, argint - 6, bronz - 1, în 2012), respectiv 12 medalii (aur - 4, argint - 6, bronz - 2, în 2011)“.
Asemenea rezultate, care confirmă că şcoala românească produce încă elevi de înaltă performanţă, merită răsplătite. Guvernul Ponta s-a angajat, printr-o Hotărâre de Guvern, să premieze rezultatele la Olimpiadele Internaţionale după cum urmează: 3.940 de lei pentru menţiune, 5.770 de lei pentru bronz/premiul III, 8.080 lei - medalie de argint/premiul II, 9.430 lei - medalie de aur/ premiul I şi 12.180 lei - medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim.
Premiile vor fi acordate de Ministerul Educaţiei în luna septembrie. Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. De asemenea, pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o, se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat, însă banii se pot folosi exclusiv pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ, au mai spus reprezentanţii ministerului.
Ştirile orei
Pentru autoare:N-ai subliniat prea mult meritele guvernului ,ce se intampla,sunt probleme cu fondurile de salarii pe drepturi de autor,din cauza FMI-ului...?
Parca era o discutie,din ianuarie 2014,s-a devansat cumva?