Oltchim – nu mor caii, când vor câinii
Aflat duminica trecută într-o vizită la Pitești, ministrul Economiei, Andrei Gerea a declarat că privatizarea Oltchim ar putea fi finalizată în luna iunie a anului viitor, cu condiția ca între timp să fie găsite cele 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru necesar bunei funcționări a companiei.
"Dacă reușim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reușim să găsim acești bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii", a declarat Gerea.
Declarația ministrului demonstrează că guvernul abordează pragmatic privatizarea combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în perioada guvernărilor anterioare, care au grăbit procesul și au lăsat moștenire o privatizare care nu putea decât să eșueze din moment ce fusese pregătită pe genunchi, de această dată statul dorește ca mai întâi să finalizeze procesul de restucturare a activității companiei și de-abia apoi să o pună în vânzare.
Această abordare garantează că, la momentul la care statul român va decide să reia procesul de privatizare, vânzarea Oltchim va aduce maximum de beneficii României. Astfel, în condițiile în care activitatea combinatului va fi cât mai aproape posibil de capacitatea sa maximă, și atractivitatea Oltchim pentru eventualii investitori va fi mult mai ridicată, iar aceștia vor fi dispuși să plătească sume mai mari pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni.
În acest sens, chiar dacă mai este până la momentul la care combinatul va funcționa la capacitate maximă, semnalele unui reviriment sunt tot mai clare. Cu toate că mulți așa-ziși analiști economici preconizau dezastrul Oltchim după eșecul privatizării de anul trecut, combinatul a făcut pași importanți de atunci încoace către eficientizarea activității, înregistrând în luna septembrie cele mai bune rezultate din acest an, cu o cifra de afaceri la 11,43 milioane de euro.
În plus, faptul că guvernul nu se grăbește cu privatizarea Oltchim oferă timpul necesar pentru a populariza suficient intenția de a pune în vânzare pachetul majoritar de acțiuni. Desigur, la acest moment există deja o serie de investitori care și-au manifestat interesul pentru combinatul de la Râmnicu-Vâlcea, în aceeași declarație, ministrul Gerea făcând referire directă la trei consorții internaționale care și-au exprimat intenția de a participa la privatizarea Oltchim.
Este de bun augur însă că guvernul încearcă să atragă și alți investitori, cu capacitate financiară și experiență suficiente pentru preluarea unei companii precum Oltchimul. Astfel, ministrul a precizat că în perioada următoare va fi reluată campania de popularizare a privatizării combinatului prin intermediul ambasadelor României, în contextul în care prima campanie, realizată în luna septembrie, a stârnit un viu interes. Privatizarea Oltchim merge așadar mai departe, reluarea procesului în paralel cu eficientizarea activității companiei începe să își arate roadele, prin creșterea interesului marilor jucători internaționali de profil faţă de combinatul vâlcean.
Ştirile orei
Daca nu intelegeti economie de ce va apucati sa scrieti pe teme economice?
Daca nu intelegeti probleme ce tin de industria petrochimica, reoganizarea intreprinderii si atragere de capital de ce dracu faceti consideratii despre ce se intampla sau mai buine zis nu se intampla la Oltchim?
Mai bine cititi despre ce s-a intamplat acolo de cand a intrat in insolventa si marginiti-va la a relata si nu a face aprecieri absurd.
Incerc eu un raspuns in locul dumnealui(cu scuzele de rigoare)
Daca ar fi corect,v-ar raspunde cam asa:
"eu sunt Pop
si am un scop
sa iau banii ,daca pot"
Cam amar,cam sugubat ,dar cam asa pare...
Oricum ar fi,succes pentru voi,cei de la Oltchim...
printre prioritati,evident Oltchimul...
suntem in octombrie 2013...
aproape un an si jumatate...
rezultat:dezastru social(1000 disponibilizati),dezastru imagine(privatizare esuata),dezastru in perspectiva(sunt decat simple intentii de participare la o eventuala noua licitatie)
despre ce vorbim?
batem apa in piua....