Olteanu, BNR: Ne uzăm credibilitatea vorbind despre iluzorii investiţii publice din bani împrumutaţi
Investiţii publice. România riscă să-și uzeze credibilitatea discutând despre investiţii publice iluzorii din bani împrumutaţi, când realitatea arată că statul nu reuşeşte nici măcar să realizeze investiţii publice din resursele disponibile, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
Investiţii publice. "Noi chiar acum suntem blocaţi într-o dezbatere ideologică şi suntem blocaţi discursiv, şi nu acţional. Iată că discutăm de oprtunitatea dezvoltării prin deficite. Spun discursiv, şi nu acţional, pentru că noi nu ne reuşim investiţiile publice nici din resurse proprii, banii din darurile primite de la alţii, din fonduri europene, dar iată că ne ocupăm timpul şi ne uzăm credibilitatea vorbind despre iluzorii investiţii publice din bani împrumutaţi", a declarat Bogdan Olteanu.
Citeşte şi: Bogdan Olteanu: Adoptarea euro în 2019 a devenit o ţintă nefezabilă
În opinia sa, România trebuie să rezolve problemele cu resursele disponibile înainte de a lua în calcul alte variante.
"Poate ar fi util un pas înapoi, dinspre dezbaterea ideologică către simpla bună guvernare. Să ne guvernăm noi bine, să ne facem treaba cu resursele pe care le avem şi apoi să trecem mai departe la alegeri. Dar înainte de a face alegeri, opţiuni, poate e bine să ne facem treaba", a mai susținut acesta.
Luni, Alexandru Năstase, secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, i-a sugerat şefului reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, că CE ar putea accepta un deficit mai mare în cazul României, cu condiţia ca Guvernul să realizeze mai multe investiţii în infrastructură.
"La Comisia Europeană credem că răspunsul clar este Nu (pentru acordul CE privind creşterea deficitului la 3% din PIB - n.r.). Uitându-ne la experienţa din timpul crizei economice, cu economii care au crescut investiţiile bazate pe deficit, nu credem că asta este calea sănătoasă de a sprijini creşterea. Aş adăuga pentru cazul specific al României că nu vedem niciun motiv să acceptăm un asemenea târg înainte a vedea că statul foloseşte tot potenţialul pe care îl are", a fost reacția lui Filote.