Olteanu: Percepţia publică asupra băncilor ar fi fost mai bună dacă acestea ar fi fost empatice
Percepţia publică cu privire la sistemul bancar ar fi fost mai bună dacă băncile ar fi construit relaţiile cu clienţii pe bază de empatie, a declarat luni, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
'Dacă mai multe bănci din sistemul bancar din România ar fi avut o atitudine proactivă în ultimii ani şi dacă tot mai multe bănci din sistemul bancar din România ar fi asumat în mod voluntar să-şi reaşeze pe baze de umanizare, de empatie relaţiile cu clienţii, să-şi reaşeze relaţiile cu clienţii în aceşti ultimi ani din proprie voinţă atunci cu siguranţă şi percepţia publică ar fi fost mai bună', a spus Olteanu.
El a precizat că ar fi fost în continuare populist dar acesta s-ar fi lovit de dezinteresul publicului.
'Eu nu spun că nu am fi avut valuri de populism pentru că populismul este în general, cel puţin în Europa de Est, tot mai mult în sus decât în jos, dar acele valuri de populism bazat probabil în special pe necunoaştere s-ar fi lovit de dezinteresul publicului în lipsa unei susţineri publice pentru că oamenii s-ar fi simţit confortabil în relaţia lor cu banca şi ca debitori, nu doar în calitate de creditori atunci când sunt deponenţi. Aceasta este o lecţie din care sunt convins că sistemul bancar a învăţat şi la următoarea criză va şti să se raporteze mai bine', a mai afirmat oficialul BNR.
Potrivit acestuia, cei care au făcut mişcările corecte vor fi câştigătorii acestei reaşezări a relaţiei bănci-clienţi.
'Cei care au făcut mişcările corecte vor fi probabil câştigătorii acestei reaşezări a relaţiei bănci-clienţi. Cei care nu le-au făcut vor pierde probabil în competiţia de pe piaţă dar produc o pierdere şi sistemului prin această nerefacere de credibilitate pentru că una este poziţia de credibilitate a unei bănci, alta e dificultatea majoră a întregului sistem de a-şi reconstrui credibilitatea', a mai afirmat Olteanu.