Update. Omar Hayssam rămâne în arest

| 30 aug, 2013

Update. Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, menţinerea măsurii arestării preventive în cazul lui Omar Hayssam, în dosarul în care procurorii DIICOT îl acuză de înşelăciune şi delapidare.

Update. Propunerea procurorilor de menţinere a măsurii arestării preventive în cazul lui Omar Hayssam a fost admisă de instanţa Tribunalului Bucureşti, sirianul putând contesta decizia la Curtea de Apel.

Omar Hayssam a fost adus vineri la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat legalitatea şi temeinicia arestării preventive în cazul sirianului, într-un dosar în care acesta este acuzat de delapidare, prejudiciul fiind de 20 milioane euro.

Omar Hayssam a declarat în sala de judecată că a citit rechizitoriul procurorilor şi nu crede că se poate judeca un dosar în care trei sferturi dintre inculpaţi nu au fost audiaţi, iar "zeci de martori sunt neluaţi în seamă".

"Consider că acest dosar trebuie refăcut. Starea de arest o las la aprecierea dumneavoastră. Vă promit că pe parcurs veţi afla multe adevăruri care sunt ascunse şi multe persoane care ar trebui să fie în locul meu şi au fost scoase de sub urmărire penală", i-a spus Hayssam judecătorului.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 2002, în dosarul Manhattan, pe Omar Hayssam, fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri - Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water SA şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din 'Grupul Manhattan'.

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din 'Grupul Manhattan'.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul 'Volvo Truck', 3 ani de închisoare în dosarul 'Foresta Nehoiu', 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive.

El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ