OMS promite că „nu va susține” un vaccin dacă nu este sigur și eficient
Organizația Mondială a Sănătății „nu va susține” un vaccin împotriva coronavirusului dacă nu este sigur și eficient, a dat asigurări vineri directorul general, atunci când a fost întrebat despre îngrijorările ridicate de mișcarea anti-vaccin, potrivit AFP.
"Avem un număr de vaccinuri care oferă promisiuni. Acestea vor fi utilizate numai atunci când s-a stabilit că sunt eficiente și sigure, aș dori să asigur întreaga lume", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă.
OMS nu se aşteaptă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 până la mijlocul anului 2021, a declarat vineri Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a instituţiei, subliniind importanţa verificării riguroase a eficacităţii şi siguranţei vacinurilor, potrivit Reuters.
„Niciunul dintre vaccinurile candidate în studiile clinice avansate nu a demonstrat până acum un semnal clar al eficacităţii de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS”, a declarat Margaret Harris.
Rusia a aprobat un vaccin anti-COVID-19 în august, după mai puţin de două luni de la testare pe oameni, determinând unii experţi occidentali să pună la îndoială siguranţa şi eficacitatea lui.
Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a cerut oficialilor din sectorul public al sănătății să fie pregătiți pentru distribuirea unui potențial vaccin anti-Covid, până cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, potrivit unui document al agenției citat de Reuters.
Vizate vor fi grupurile cele mai expuse cum este cazul lucrătorilor din spitale.
Accelerarea procesului de dezvoltare și distribuire a vaccinului este influențată de factori politici în condițiile în care, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, administrația Trump a alocat miliarde de dolari în acest scop.
Rămâne îngrijorarea că acuratețea științifică este mai mică pentru autorizațiile de urgență decât pentru autorizațiile normale. "Cum justificați o evaluare mai puțin riguroasă pentru ceva cu care vor fi injectați zeci sau sute de milioane de americani?" întreabă Peter Hotez de la Baylor College pe Twitter.
Calendarul anunțat „sugerează că presiunea politică, nu știința și datele, ar putea guverna această decizie”, a declarat pentru AFP Ezekiel Emanuel de la Universitatea din Pennsylvania, care îl consiliază pe candidatul la președinție democratic Joe Biden.
„Rămân îngrijorat de o surpriză în octombrie”, rezumă Paul Offit, pentru AFP.
Uniunea Europeană speră să primească 30 milioane de doze ale vaccinului experimental anti-Covid-19 la sfârșitul anului, într-un prim lot potrivit unui acord încheiat cu producătorul britanic AstraZeneca, a spus joi un oficial al Comisiei Europene, relatează Reuters.
Presupunând că unei persoane îi revine o doză, primul lot ar putea acoperi 6-7% din populația UE, potrivit HotNews.ro.
Comisia Europeană a făcut o plată de 336 milioane de euro către AstraZeneca pentru a-și asigura 300 de milioane de doze din potențialul vaccin realizat de companie, cu opțiunea de a cumpăra 100 de milioane de doze suplimentare.
”Vrem ca toate statele membre să aibă același preț, dar și să avem vaccinul în același timp. Înseamnă că, spre exemplu, pentru AstraZeneca, vom avea, să spunem, la sfârșitul anului un anumit număr de doze - sperăm 30 de milioane de doze”, a spus oficialul.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x